САЩ дават оборудване за въоръжените ни сили 22.01 | 15:35

Това е част от партньорството в областта на сигурността

От Мая Александрова

Българските въоръжени сили ще получат днес комуникационно-информационно оборудване и термовизионни мерници от САЩ. Това се случва в изпълнение на Програмата за изграждане на способности на въоръжените сили на съюзни и партньорски държави, за участие или подкрепа на контратерористични операции или операции по стабилизиране и възстановяване, включително и дейности от страна на НАТО.

Общата стойност на целия пакет е 12,5 милиона долара.

Оборудването, което днес се предоставя на България, ще подобри възможностите за обмен на защитена информация в реално време на българския контингент в Афганистан и ще допринесе за повишаване на ефективността на действията на неговия личен състав.

До момента по тази програма българските Въоръжени сили са получили оборудване за видео наблюдение, медицинско оборудване, навигационни системи, които се използват от българските подразделения, участващи в мисии зад граница, съобщава БТА.

Очаква се през тази година да бъде предоставено и оборудване за подобряване на сигурността и мобилността на личния състав от българските екипи съветници, участващи в мисията на ISAF в Афганистан.

Водещи

Най-четени