СРС-тата срещу Иванчева с обратен смисъл при свалянето им на хартия, алармира Биляна Петрова 08.01 | 13:43

Така репликата "Не искам децата в центъра" станала "Не искам 10%", твърди тя

От iNews

Записите от специалните разузнавателни средства (СРС) по делото срещу отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева са свалени с грешки, които тотално променят смисъла на казаното. За това сигнализира някогашната й заместничка Биляна Петрова, която също е обвиняема по процеса за подкуп, съобщи "Медиапул".

Петрова даде за пример нейна реплика, която е напълно изкривена при свалянето на хартиен носител. Петрова твърди, че произнесената от нея фраза е: "Не искам децата да ходят в центъра". В съда обаче е представено доказателство, според което е казала: "Не искам 10%". Репликата е казана по повод случай, нямащ нищо общо с делото, обясни Петрова. Става дума за учителката по математика Правда Найденова от 125 училище в "Младост" 1. Тя напусна през есента на 2017 г. и беше последвана от всички деца в класа си. Петрова твърди, че е казала, че не иска децата да се местят с преподавателката в училище в центъра. Репликата обаче добила съвсем друг смисъл след "превода" на разследващите.

"Тези, които слушат, не знаят нашия живот и смятат, че винаги се говори за пари. Това е много известният случай, когато един клас последва своята учителка. В изречението беше казано точно това: "Не искам децата да ходят в центъра", обясни Петрова. Според нея подобни грешки има много. На места се пропускали имена, променял се и смисълът. "Има много пропуснати моменти, има съществени различия на много места, ще ги обсъждаме в зала, защото някъде са спестени имена, волно или неволно, на колеги или на други хора от Столична община", обясни Петрова.

Грешката силно напомня подобна по друго шумно дело – срещу шефа на несъществуващата вече комисия за конфликт на интереси Филип Златанов. През 2013 г. прокуратурата започна дело срещу него, по което бе иззет тефтерът му със записки кой да се "удари" и кой да се "оправи" от комисията. Сред записаните инициали имаше и "ДП". Точно този запис обаче бе представен от прокуратурата като "10". Че записките са "редактирани" се разбра месеци по-късно.

Днес спецсъдът отложи делото срещу Иванчева и Петрова за 21 януари, тъй като материалите все още не са върнати от апелативния съд, който трябва да се произнесе окончателно дали двете жени и обвиненият като посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров да бъдат задържани за постоянно. Тримата бяха оставени под домашен арест преди коледните празници. Прокуратурата обжалва решението на съдия Иво Хинов. Очаква се втората инстанция да се произнесе окончателно в близките дни. Досега апелативният съд на два пъти връща Иванчева и Петрова в ареста, след като Хинов ги пуска. Те бяха задържани миналия април и прекараха в ареста 8 месеца.

Водещи

Най-четени