Само 1 от 5 салати на трапезата ни с български домати, 67% от пържолите са вносни 06.06 | 18:37

Тотално сбърканата аграрна политика изхвърли вкусната храна от българските домове, казват икономистите на БАН

От iNews.bg

Българинът масово слага на трапезата си внесени от чужбина храни. И не става въпрос за деликатесни или екзотично продукти, а за най-масовите – месо, мляко, зеленчуци, плодове. Това става ясно от годишния доклад на Институт за икономически изследвания при БАН за състоянието на аграрния сектор в страната ни. Резултатите показват, че на всеки 5 салати, малко повече от една се прави с домати от чужбина.

Според изследването едва 22% от продаваните такива на родния пазар са местно производство, а всичко останало е внос. При ябълките положението е още по-трагично – само 7% са български. На фона на това положението с месото и млякото дори изглежда добре, въпреки че едва една трета от пържолите на българската трапеза са от отгледани у нас животни, а при млякото родно производство са 44% от продаваните в магазините количества. На всичкото отгоре се оказва и че ядем хляб не от зърно, а от замразени заготовки и хлебопекарни смеси, докато изнасяме родната реколта в чужбина. Всичко това доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН определя като абсолютно недопустимо и скандално.

"За 25 г. аграрна политика при нови условия виждаме, че България е парадоксална страна не само в Европа, но и в света по уедряване на стопанствата. Вторият парадокс е развитието на монокултурното земеделие с основен продукт - зърното, което изобщо не е характерно за Средиземноморския регион. А третият - имаме драстичен спад в производството на традиционни продукти”, коментира той пред БГНЕС. Според него сбърканата политика е довела не само до това, че не ядем нито българска, нито вкусна храна, но и до загуби на наши традиционни пазари, на традиционно производство, на работни места и добавена стойност.

Според доц. Боюклиев най-стряскащите данни са за това, че в България има монополизация на земеползването, изчезване на традиционните български продукти, че у нас не може да се намери качествен домат и др. "Но Европа не ни е виновна, в никакъв случай. Точно обратното. Дори и тези, които аз наричам условно феодали и те не са виновни. Просто резултатът е следствие от държавната политика в този сектор. Защото перспективното направление не е да се изнася зърно, а да се произвежда брашно и фураж от него. Да се насърчат животновъдите и млекопроизводителите да покрият вътрешния пазар с качествено месо и мляко”, казва експертът.

Водещи

Най-четени