Сблъсъци в Стара Загора! 21.07 | 08:25

Напрежението между ромското население и жандармерията нараства

От Теодора Кокаланова

Напрежение, сблъсъци и кръв бележат принудителното премахване на незаконните къщи в старозагорския квартал "Лозенец". 

Ромите протестират срещу събарянето на стопански сгради в квартала. Напрежението започна в 07:30 часа. По думите на кмета на Стара Загора Живко Тодоров само едно семейство от къщите, предвидени за премахване, е поискало настаняване в общинско жилище.

"Настаняването е било осигурено, но впоследствие желаещите са се отказали", уточни кметът. Строителната площадка на незаконните строежи е оградена със сигнални ленти и районът е отцепен от жандармерията.

Създадена е организация за достъп на медиите в определена за пребиваване и работа зона. Доброволци и външни лица няма да бъдат допускани от органите на реда.

Ще бъдат съборени 55 незаконни къщи в квартала. За целта е назначен Оперативен щаб с ръководител зам.- кметът Йордан Николов и помощник главен архитект Иван Кирчев. Освен общински служители, в щаба влизат представители на ОД МВР, отдел "Закрила на детето", на ВиК – Стара Загора и ЕВН.

Хората са категорични, че няма да позволят събарянето на нито една от къщите, като дори заплашват със самоубийство, предаде Нова телевизия. Акцията вече бе отложена веднъж през май поради отказ на полицията да осигури надеждна охрана и ред по време на събарянето на къщите. Близо 1000 служители на жандармерията са на място в ромската махала. На мястото има няколко пожарни автомобила и линейки.

Водещи

Най-четени