Светотатство: Откраднаха мощи от църквата в Черноморец 09.06 | 14:54

Най-вероятно кражбата има общо с референдума за смяна на името на курорта

От iNews.bg

Откраднаха мощите на свети Никола и свети Стефан от църквата в Черноморец, съобщиха от ОД на МВР в Бургас.

Заедно с реликвите са откраднати и 70 лева от малки ковчежета. В църквата Св. Никола в Черноморец е било проникнато чрез изкривяване на метални пръчки, представляващи решетка, през отворен прозорец.

Според говорителя на бургаската полиция Цветелина Рандева е възможно кражбата на мощите да е свързана с предстоящия референдум за смяна на името на града.

На 15 юни в Черноморец ще се проведе референдум за смяна на името на града на Св. Никола. По думите на Рандева това е една от работните версии, които трябва да докажат полицаите от Созопол.

Рандева обясни и че малко е вероятно да има връзка с кражбата на частица от мощите на св. Кръстител от Сливен преди около година. "Погледнато реално, кражбата на мощите на св. Йоан бе от необезопасен църковен храм. Те гостуваха в Сливен за седмица за поклонение на миряните там.

В Сливен явно не бяха взети достатъчно мерки за сигурност и стана кражбата. Отново от недобре обезопасения храм "Св. Никола" в Черноморец е извършена и тази кражба, но тук има и проникване с взлом", разказа Рандева.

Според нея по отношение на ценността на откраднатите мощи на св. Никола и св. Стефан може да се поспори, защото за хора, коти са невярващи, мощите не представляват никаква ценност, но за хора, които изповядват християнството, са безценни.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление "Полиция" - Созопол, допълва агенция "Фокус".

1303190

Една от забележителностите на Черноморец е райската градина и православният храм "Свети Никола". Райската градина е пред самия храм. Храмът е нова едноетажна постройка.

През 1994 година е бил опожарен и са били спасени само дървен кръст и икона на свети Никола. Сградата е възстановена със средства на местните жители.

Водещи

Най-четени