Сдружението на заведенията искат от общините да им помогнат за справяне с кризата (ПИСМО) 22.02 | 16:41

Едно от предложенията е таксите за тротоарно право да бъдат редуцирани с 50%

От iNews.bg

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха писмо до Националното сдружение на общините в България с няколко предложение, с които да помогнат на заетите в бизнеса.
 
Едно от тях е 
 
Ето цялото писмо:
 
ДО
НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА ЗАВЕДЕНИЯТА И

СДРУЖЕНИЕТО НА ЗАВЕДЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ КМЕТОВЕ НА ОБЩИНИ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Ресторантьорският и развлекателен бранш бе поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID-пандемията. Ние сме единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от 6 месеца в последната една година. Това доведе до масови фалити в бранша, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване, а не за печелене на дивиденти, каквато е основната функция на частния бизнес.

С оглед на възможността и надеждата на всички ни, че от 01.03.2021 г. местата за хранене и развлечение отново ще могат да работят, но с намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения от нашите потенциални клиенти, се обръщаме към вас с апел да предприемете нужните действия, които са изключително във вашия ресор на действие, а именно:

1. До края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.

2. Таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и, съответно - удължени за периода на забраната за работа. Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата (за общините, които изискват такива допълнителни такси).

3. Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г.

4. Да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, а същите да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.

5. Да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановка и промяната в положителен или отрицателен план на действията на рестрикциите към бизнеса, мерките в подкрепа и евентуалното приемане на нови предложения.

С уважение:
Председател на БАЗ
Ричард Алибегов

Председател на СЗБ
Емил Коларов
 

 

 

Най-четени