Северозападният район ще усвоява евросредства по специална стратегия 07.04 | 17:20

Министър Терзиева посочи, че предстои строежът на магистрала "Хемус"

От Цанка Донкова

"За Северозападния район се прави специална стратегия, по която да се усвояват средства по всички оперативни програми". Това зави министър Десислава Терзиева в Ловеч по време на инспекция на аварийно-възстановителните работи на моста на пътя Изворче - Ловеч.

По думите ѝ основен приоритет на правителството е намаляване различията между регионите, които последните четири години са се задълбочили.

"Работим и по усвояване на средствата във връзка с прилагането на Дунавската стратегия, смятаме да строим и автомагистрала "Хемус". Имаме разработен регионален план, общински планове, разработват се градските планове на всички градове, които ще влизат в оперативна програма "Региони в растеж", посочи Терзиева.

Тя допълни, че след като вече е минал търгът за проектиране на магистрала "Хемус" от Ябланица до Ловеч и Плевен, е обявен търг за технически проект от Ловеч до Велико Търново. През следващите месеци министърът ще представи проекта в двата града.

Тя добави, че заедно с министъра на инвестиционното проектиране изработват нови нормативни актове и разпоредби, че да се промени Законът за устройство на територията, така че да има реално следене на качеството на строителството и отговорност, допълва БТА.

Министър Терзиева каза още, че в Ловешка област ще бъдат отпуснати 9 милиона лева по публичната инвестиционна програма на правителството. "Парите трябва да бъдат усвоени през тази година за улици, пътища и водоснабдителни системи", допълни министърът.

Тя заяви още, че няма внесено в Министерството на регионалното развитие официално искане от собствениците на имоти в Слънчев бряг курортът да се отдели от община Несебър. Тя допълни, че ако бъде внесено такова искане, ще се обсъди.

"Ако това ще доведе до по-добро управление на самото населено место - защо не", каза още министърът на регионалното развитие.

Водещи

Най-четени