Сериозен спад на самотните деца-мигранти от началото на годината 01.06 | 13:59

Докато през 2016 г. в центровете са били настанени близо 2800, досега са само 135

От iNews.bg

Сериозен спад на деца-мигранти отчитат от БЧК за тази година. От 1 януари насам в България има регистрирани само 135 непридружени непълнолетни в центровете на Държавната агенция за бежанците, докато през 2016 г. тези случаи са били 2772. Това съобщи заместник-генерален директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска пред "Фокус".

"Това, че за момента бройката е малка, не трябва да ни успокоява, динамични са процесите по отношение на бежанците, които търсят закрила и подкрепа в нашата страна", посочи тя. Според нея не може да се каже колко ще бъдат те до края на годината, както и за следващата и по-следващата, но процесите трябва да бъдат превантивно подготвени, да бъдат поети по един правилен начин от системата на държавата.

"Наистина са важни опитът и информацията, които можем да получим от другите държави членки на ЕС, за да го приложим в нашия контекст и да направим не просто "копи-пейст" на някой модел от чужбина, а да направим Български модел, който да е адекватен и към нашата законова система и към нашия манталитет като народ", коментира още тя. По думите ѝ децата бежанци, които пристигат без настойник или придружител, имат нужда преди всичко от психологическа подкрепа. "Преживяли са стрес и несгодите от това, че трябва да живеят по този начин в друга страна, не в свой дом. Цялата тази тежест в тяхната психика трябва да бъде преодоляна, за да могат те да продължат да учат, да се занимават с нещо креативно и да изграждат себе си като личности", каза още д-р Тодоровска.

Водещи

Най-четени