Силистренски майки масово недоволни от ремонти на детски площадки 27.07 | 11:30

Според тях общината не върши съвестно работата си, което излага на риск безопасността на децата им

От Ивайло Ангелов

Притеснени родители в Силистра изразиха недоволство от провеждащия се ремонт на няколко детски площадки в Силистра. Те окачествиха опитите на общинската администрация като "отбиване на номер". Според майка, извела вчера детето си на една от тези площадки, в близост до новата градска баня, работници дошли, демонтирали старото дървено съоръжение, монтирали новите метално-пластмасови - пързалка и люлка за двама направо в зелените площи, напълнили пясъчника и си отишли.

Недоволството на силистренката и другите майки в квартала било от това, че няма нито обезопасяване на новото съоръжение, нито мястото е избрано удачно - само на метър от автомобилния паркинг. "Преди година пързалката свършваше в пясъчника и нямаше голяма опасност от нараняване на децата. Сега съоръжението е сред градинката и няма мека основа. Да не говорим, че при тези температури пластмасата, от която са изградени обектите се, нагрява до 70-80 градуса и те не могат да се използват", изрази притесненията си жената.

Другият абсурд бил, че на уреда е била предвидена обикновена люлка, а мястото за нея е празно. Така било и по другите нови детски площадки, сподели впечатленията си тя. "От 5 години по няколко пъти годишно пиша молби и жалби до общинската администрация да бъде напълнен пясъчника в квартала ни. Дъщеря ми беше на 6 години, сега е на 12, през това време се роди и синът ми, който вече си играе в новия пясък", разказа премеждията си майката.

Както по-рано беше съобщено, по преценка на общинските власти едва 6 детски площадки в Силистра ще бъдат отремонтирани. Други 4 били в добро състояние и за това не влизат в плана за ремонт. За ремонта на въпросните 6 детски площадки от местния бюджет са отпуснати 12 000 лв. Дейностите по ремонта ще бъдат извършени от Общинско предприятие "Дръстър", "Синева" ЕООД и "АС - Строй" - Русе - съответно обезопасяването на детските площадки, почистването на пясъчниците и насипването им с нов пясък, както и доставката и монтирането на новите съоръжения за игра, предназначени за деца от 3 до 12 години. До края на месец юли и при добро време, ще бъдат довършени планираните дейности.

Останалите детски площадки ще бъдат ремонтирани до края на 2017 г. Според плановете на общинската администрация до края на 2018 г. силистренските деца трябва да играят в съоръжения, изградени и обезопасени, съгласно нормативната уредба на Европейския съюз. 

Лятната ваканция е почти преполовена и силистренски родители коментират, че мерките за обезопасяване и ремонтиране би трябвало да се предприемат по време, когато не се използват. По този начин децата ще могат пълноценно да ползват любимите места за игри когато му е времето.

Водещи

Най-четени