Симеон Дянков: В България пари се дават чак когато даден бранш излезе да протестира 03.09 | 16:45

Бившият финансов министър е на мнение, че парите трябва да се раздават на базата на анализи

От iNews.bg

"Българското общество изглежда много изнервено. Обстановката се нажежава много, а есента и зимата обикновено са тежки в България – и от гледна точка на икономика, и от гледна точка на социални политики." Това заяви бившият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков пред БНР от Вашингтон.

Той е на мнение, че в момента в политиката в България нещата изглеждат в патова ситуация. Дянков направи сравнение с Румъния, където според него политическата криза не пречи да имат фокусирана програма.

"В България пари се дават чак когато даден бранш излезе да протестира. Чакаме докато положението стане тежко. Това анализът би могъл да го покаже няколко месеца по-рано. И парите да се раздават на базата на анализ, а не на базата кой излиза в стачки.", подчерта бившият финансов министър.

Дянков твърди, че исторически погледнато българските бюджети са на плюс до август месец, дори и в тежки години. Трудностите идват през есента.

"Пари има. И Европа ни дава пари – те са на много ниски лихви, България има сравнително големи възможности за взимане на повече заеми. Така че тук не трябва да сме свити. Трябва да гледаме за всяко работно място, за всеки регион, за всеки сектор да има достатъчно пари в следващите 6 до 9 месеца – те ще са трудни месеци.", завърши бившият вицепремиер.

 

Водещи

Най-четени