Синдикатите скочиха срещу освобождаването на Бисер Петков 12.06 | 10:45

КНСБ и КТ „Подкрепа“ изпратиха писмо в негова защита до премиера

От iNews.bg

КНСБ и КТ "Подкрепа" изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов в защита на социалния министър Бисер Петков. Той подаде оставка, която след това бе приета от министър-председателя. Синдикатите обаче са недоволни от освобождаването на Петков. В тази връзка те изпратиха на Борисов съвместно писмо, в което настоятват той да преосмисли решението си и да върне Петков в социалното министерство.

"Премиерът Бойко Борисов трябва да размисли за оставката на Бисер Петков. Все още има възможности министърът в оставка да стане отново действащ. Премиерът може да я върне обратно".  Това каза в предаването "Тази сутрин” по bTV президентът на КСНБ Пламен Димитров. Според него оставката е грешка и той настоя за връщането на социалния министър.

По думите на  Пламен Димитров премиерът е доста гъвкав и е показал, че може да реагира и в такава ситуация. Президентът на КНСБ даде пример с оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която така и не се реализира.

"Бисер Петков е един от много добрите министри в този кабинет. Той успя да намери диалога и с бизнеса, и със синдикатите. Протестиращите майки на деца с увреждания не искат неговата оставка, а решение на проблема", категоричен беше Пламен Димитров.

От двата национално представителни синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" подписаха писмо, с което настояват пред премиера оставката на социалния министър да бъде преразгледана. Те очакват и среща с Борисов до края на седмицата.

 

Ето и какво пишат от КНСБ и КТ "Подкрепа":

 

Уважаеми господин Борисов,

Току-що медиите разпространиха странна и нелогична за нас новина. Министърът на труда г-н Петков е подал оставка и Вие сте я приели. Причината, която се изтъква е невъзможност да се овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите на деца с увреждания.

За нас е изненадващо, дори нелогично единственият министър, който многократно срещна с представителите на тези родители, проучи техните притеснения, искания и претенции, да понесе такава отговорност. Още повече, че незабавно предприе действия, сформира група с участие на представители на заинтересованите родители, за да се уредят нормативно исканията на протестиращите – да се поставят индивидуалните потребности на децата в основата на политиките и мерките за подпомагане, да се уреди въпросът с т.н. "лична помощ" и пр. Те приеха този подход, участваха в срещите, но защо не преустановиха протестите, на нас не ни е известно.

Уважаеми господин Борисов,

Вие добре знаете че проблемите на семействата на деца с увреждания не са от вчера и не са лесно решими, в т. ч. по финансови причини. Както е известно лостовете не са само в ръцете на социалното министерство, което отговаря за подпомагането като цяло. Важни отговорности имат и Министерство на здравеопазването, Националната здравно-осигурителна каса (това са деца със заложен здравен статус), както и Министерство на образованието, защото децата с увреждания имат право на образование, т.е. да могат да посещават училища, които обаче далеч не са пригодени за целта. А решаваща е ролята на Министерство на финансите , което трябва да гарантира ресурсно правата.

За нас е категорично нередно за тези разнородни проблеми да понесе отговорност един от най-успешните и подготвените професионално министри във Вашия кабинет- г-н Бисер Петков. И това не е емоционална оценка на двете синдикални конфедерации, социален партньор на Правителството. Само през периода на Председателството, г-н Петков съумя блестящо да съчетае оперативните си ангажименти в МТСП и да представи страната си пред ЕС на изключително високо ниво. Бяха подготвени и защитени изключително силни досиета, които имат общоевропейско значение. Достатъчно е да посочим само темите по Европейския стълб за социалните права и Бъдещето на труда.

Уважаеми господин Борисов,

Като президенти на двете най-големи и най-представителни организации, членове на НСТС  и отговорни партньори на Правителството и на Вас лично, настойчиво Ви молим да преразгледате решението си да бъде приета оставката на г-н Бисер Петков. Настояваме той да продължи да носи отговорностите, поети при сформирането на ръководеното от Вас правителство и да доведем до край ангажиментите на социалните партньори за такива промени в трудовото и социалното законодателство, които действително да се по-близки до очакванията на гражданите и до техните потребности.

Водещи

Най-четени