Синдикатите смятат юристите в БДЖ за манипулатори 23.11 | 13:34

Работническите организации призоваха членовете си да не слушат ръководството

От Филипа Тодева

Националните стачни комитети възприемат като несполучлив манипулативен опит думите на главната юристка на "БДЖ” ЕАД Ваня Флорова, която определи стачката им като незаконна.

"С тези правно неиздържани изказвания се цели единствено внасяне на смут и съмнения сред работниците и служителите в железниците относно упражняването на законното им право на стачка", се казва в становището на работническите организации, изпратено до iNews.

Синдикатите подчертават, че правото на стачка е право за упражняване на натиск от работниците и служителите върху работодателя за защита на техните колективни икономически и социални интереси. То се изразява във "временно преустановяване на изпълнението на трудовите задължения” на стачкуващите работници и служители.

Работодателят не дължи на стачкуващите работници и служители трудово възнаграждение за времето, през което участват в провеждането на ефективна стачка.

Никой не може да задължи работника предварително писмено да уведомява работодателя дали ще стачкува или не. Право на работника или служителя е във всеки един момент да се включи или да прекрати участието си в ефективни стачни действия.

Тъй като работодателят има интерес всеки ден да е информиран, кой стачкува и кой работи, негово задължение е да организира проверка, при извършването на която работникът или служителят е длъжен да заяви устно дали стачкува или не за съответния ден. Проверката се извършва от работодателя или упълномощено от него лице, всекидневно за дните на стачката, без да е необходимо работникът или служителят да прави каквито и да било писмени изявления за участие в стачката.

В това отношение КНСБ и КТ "Подкрепа" заявяват, че е напълно незаконосъобразна заповед № 410 от 22.11.2011 г., издадена от инж. Ивайло Димитров, директор на Поделение "Пътнически превози", с която работниците и служителите се задължават да декларират писмено намеренията си да стачкуват. "Информираме всички работници и служители да не се съобразяват и да не изпълняват заповеди, с които им се вменяват допълнителни задължения извън това да стоят на работното си място", се посочва в становището на синдикалните организации.

Водещи

Най-четени