Синдикати и превозвачи зоват ЕП да не гласува закона „Макрон“ 08.02 | 17:42

Апелират документа да бъде оставен за разглеждане от новите евродепутати

От iNews.bg

Предложеният за гласуване от Европейската комисия пакет "Мобилност" 2 (известен още като закона "Макрон") да не бъде гласуван в този състав на Европейския парламент, а да остане за следващия. Около това становище се обединиха представители на превозвачите и синдикатите на среща в КНСБ. Срещата беше по покана на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) и КНСБ.

От страна на Конфедерацията участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на СТСБ Екатерина Йорданова, юристи и членове на ръководствата на двете организации.

Превозвачите бяха представени от Конфедерацията на автобусните превозвачи, Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, Националния съюз на превозвачите, Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, Националния съюз на превозвачите – Варна, Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Пакет "Мобилност" 2 касае либерализирането на автобусния транспорт, включващ градски, междуградски и международен превоз на пътници.

Позицията на превозвачите и синдикатите ще бъде изпратена до всички евродепутати, включително и българските, ръководството на Европейския парламент, Европейската комисия, както и до Европейската транспортна федерация и Европейската конфедерация на профсъюзите.

Превозвачи и синдикати се споразумяха да започнат подготовка за рамково споразумение в областта на автобусните превози, което да доведе до общо решение на проблемите в бранша и да гарантира ефективен социален диалог.

Участниците в срещата обсъдиха и редица конкретни теми, сред които нерегламентираните превози, недостатъчното финансиране на междуселищния и градския транспорт, обучението на кадри и заплащането на заетите в бранша.

Водещи

Най-четени