Синеморец е под вода 26.10 | 17:40

Река Велека е преляла и пътят Ахтопол – Синеморец е напълно залят

От Теодора Кокаланова

Река Велека е преляла много над допустимото и пътят Ахтопол – Синеморец е под вода. Това съобщи областният управител Павел Маринов. Патрули на Гранична полиция предупреждават никой да не преминава от там. Те ще останат и през нощта, докато не падне нивото на реката.

"Синеморец и Резово са откъснати от пътищата, но няма бедстващи. Токът е спрян в Синеморец, но хората ще изкарат без ток до утре", посочи Маринов. По неговите думи, положението в областта е по-добро от снощи, но това, че продължава да вали означава, че няма да бъде отменено бедственото положение.

Той отново призова жителите на областта да не тръгват на път. В момента комисия от АПИ и общините обикалят критичните точки по пътната мрежа в региона. "Няма бедстващи хора в Синеморец и Резово", заяви кметът на община Царево Георги Лапчев.

Двете населени места остават без ток и са откъснати от пътната мрежа. По-рано през деня са били изведени двама бедстващи от закъсал ТИР, които към момента се намират в Синеморец. Изчаква се да спре дъждът, за да работи по възстановяването на електрозахранването в двете населени места. 

24 часа преди усложняването на обстановката са проведени превантивни действия. Хората от най-ниската част на село Кости са били преместени. През последните два дни селото два пъти е било залято. Кметът Лапчев благодари на ПБЗН – Царево. "В общината не е обявено бедствено положение, защото няма бедстващи хора", допълни той.

По думите му вече близо 50 часа вали дъжд в общината. Силният вятър и водите затрудняват вливането на реките в морето. Преизлезли води има и в селата Бродилово, Кости и Велика. Навсякъде има работна група, която патрулира. Има паралелни маршрути, ако се наложи евакуация и спешна медицинска помощ.

"Общината в момента изпълнява общинския план за действия при бедствия и аварии. Нямаме бедствено положение, но щетите са наистина значителни и обстановката е еквивалентна на тази при бедствия, за това работните групи са навън вече втори ден", каза още кметът Лапчев.  

Водещи

Най-четени