Сириец стоял зад канала за контрабанда на лекарства 03.12 | 16:33

Доста лекари също са забъркани в схемата, показва разследванто

От iNews.bg

Сириец е организатор на схемата за незаконен износ на лекарства от България за чужбина, която бе разбота при спецакция вчера. Той е и единият от задържаните при операцията на ГДБОП, съобщи БНР. Престъпната група е работила с лекари от много болници в страната, сочат данни на разследващите. Сред тях има и директор на лечебно заведение. Той е бил засечен при разследването да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни, предаде БГНЕС.

Схемата на престъпната група е била да изписват лекарства, но вместо да ги дават на болните, лекарите са ги изнасяли от лечебните заведения. След това медикаментите са преопаковани в склад и изнасяни наново в чужбина. Болниците са били единият вариант за набавяне на лекарства. При другия скъпите препарати за деца и онкоболни са били изваждани от аптеки. По документи, медикаментите са изписвани на конкретни хора.

Тепърва предстои експертиза, която трябва да установи точната цена на лекарствата, намерени при обиските на антимафиотите в склада. По първоначална информация, става дума за лекарства за милиони лева.

Водещи

Най-четени