Скандал на делото "КТБ"! Цветан Василев иска отвод на съдийския състав, който не допуска да бъде изслушан (ДОКУМЕНТ) 02.07 | 18:43

Декларацията разгневи съдия Виржиния Петрова, защото по думите й никой не може да й се меси и да поставя срокове за произнасяне по искания

От iNews.bg

Топ адвокатът Константин Симеонов, който е защитник на Цветан Василев по мега делото за "КТБ", поиска отвод на съдебния състав и се аргументира по време на днешното заседание. Освен отказа забегналия в Белград бивш банкер да бъде изслушан, защитата ан 17-те обвиняеми не е получила отговор на множество искания за представяне на доказателства и възможността да продължи с разпит на главния свидетел на прокуратурата - Бисер Лазов.

В началото на днешното заседание по "делото КТБ" бе прочетена декларация на Цветан Василев, в която за пореден път поиска от съда да му даде възможност да бъде изслушан за първи път от началото на съдебния процес. Бившият банкер настоя да бъдат зачетени правата му, гарантирани от българското законодателство както и до следващото заседание съдът да се произнесе по всички направени от защитата искания, пише frognews.bg. Василев настоява съдът да разреши задаването на писмени въпроси или уточнения към разпита на свидетели от негова страна на всяко следващо заседание.

"В случай, че съдът не постанови тези решения на заседанието си на 2.07. 2020 г., настоящата писмена декларация да се счита за искане на отвод на съдия Виржиния Петрова и съдебните заседатели по чл. 274 и във връзка с чл. 29, ал 2 от НПК”, се казва е декларацията, под която стои името на Цветан Василев.

Декларацията разгневи съдия Виржиния Петрова, защото по думите й никой не може да й се меси и да поставя срокове за произнасяне по искания. Тя попита дали трябва да приема декларацията на основния обвиняема като искане за отвод. Адв. Симеонов поиска думата и заяви, че той прави искане за отвод на съда. Според адвоката действията на магистратите са предубедени, допускат нарушениея на процесуалните правила и са заинтересовани от изхода на делото. 

Това накара съдия Петрова да прекрати окончателно заседанието с заявлението, че по това искане ще се произнесе в следващото заседание, което е насрочено за следващата седмица, на 8 юли.

Симеонов обясни, че е бил в Белград и се срещал с Василев във връзка отказа на съда да разпита Василев. "Нашата позиция е категорична, че недопускането на негов разпит, особено в съдебната фаза, е грубо нарушаване на процеса и на неговото право на защита, и неговото право да дава обяснения по всяко едно време на процеса", посочи адвокатът пред медиите.

ПРОЧЕТЕТЕ ТУК ЦЯЛОТО ОБРЪЩЕНИЕ НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ДО СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД

Водещи

Най-четени