Скъсани са 4 диги по реките Тополница и Луда Яна 27.03 | 16:41

Обявено е частично бедствено положение, съобщи областният управител на Пазарджик

От iNews.bg

Скъсали са се четири диги по реките Тополница и Луда Яна. Две от тях са в близост до Пазарджик и село Пищигово. Обявено е частично бедствено положение. Това съобщи областният управител на Пазарджик Трендафил Величков пред БНР. Той определи ситуацията като аварийна.

"Правим всичко възможно нищо да не бъде наводнено. Това, което се извършва в момента, е авариен ремонт на тези четири диги, които са в най-критично състояние, едната е при ДЗС-Пазарджик, другата е при плажа "Вионас" и в землището на село Пищигово по поречието на река Луда Яна. Това, което ще бъде готово до утре сутринта, е така наречените "кюнета" на реките да бъдат коригирани, за да може водата да остане в естествените им корита", обясни Величков.

Той допълни, че след това ще бъдат направени диги от едроломен камък. "Мисля, че ситуацията ще бъде овладяна. Нашите очаквания са за около 20-30 литра на квадратен метър в следващите два дни. Мисля, че ще успеем да се справим. Това, което мога да апелирам към колегите от медиите и към нашите съграждани е да бъдат спокойни, да не всяваме излишна паника, тъй като мисля, че навреме трябва да взимаме мерки", допълни областният управител.

Частичното бедствено положение ще остане до възстановяването на дигите.

Водещи

Най-четени