Следващият месец обсъждат нов Закон на висшето образование 14.04 | 19:11

През юни България вече ще има ново финансиране на университети

От Кремена Бедерева

"Необходим е нов закон за висшето образование. Имаме нужда от разделение на властите – академичната от финансово-стопанската, имаме нужда от система за поддържане на качеството и студентите да атестират преподавателите". 

Това каза образователният министър Сергей Игнатов, който беше изслушан в антикорупционната комисия към парламента, предаде Агенция "Фокус” .

"Когато имаме обратна връзка, няма да пише в медиите, че някъде един преподавател има по 10 часа лекции на седмица”, заяви министърът.

Той каза, че е препоръчително лекционните часове във ВУЗ-овете да не надвишават 10 часа седмично, тъй като качеството на обучение пада, а и студентите не са в състояние да възприемат качествено материала.

В началото на май ще започнат обществени обсъждания за изцяло новия закон. Попитан дали предстои сливане на университети, министърът отговори, че това би се случило, само ако висшите училище изрично сами го поискат.

"Хубавата новина е, че през юни България вече ще има ново финансиране на университети на състезателен принцип между специалностите и те ще си получат парите със задна дата от 1 януари 2011 г.”, каза Игнатов.

По думите му, най-важното е, че 10 % повече от средствата ще бъдат преведени на природо-математическите и инженерните специалности, както и на ветеринарната медицина.

"Всичко, което вие ядете, за да не ходите на други лекари, е свързано и с ветеринарната медицина”, каза министърът.

Прокурорската проверка за наличие на корупционна среда в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски” е приключила и не показва нарушения, съобщи още министърът.

Разглеждахме дали има или не корупционна среда в Югозападния университет "Св. Неофит Рилски”, Стопанска академия "Д. Ценов” в Свищов и Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски”, както и за случая в Нов български университет. Навсякъде, освен в СУ "Св. Климент Охридски”, тече прокурорска проверка, така че е добре да запазим спокойствие по тази тема, коментира още министърът.

Специализираните институции трябва да приключат проверките си, а там, където се касае за финансови нарушения, компетентните органи са Държавната финансова инспекция и Сметната палата.

На заседанието на комисията депутатите и министърът са обсъдили какви законодателни мерки трябва да бъдат предприети, за да се намали опасността от корупционни практики в българските висши училища.

Водещи

Най-четени