След всеки избори българинът ставал по-нещастен 12.10 | 17:54

Още по-голяма нестабилност ни очаква, предрича западна медия

От Христина Рафаилова

Предсрочните избори у нас, вместо да дадат надежда на българите, направили нашенеца още по-отчаян.

"Българите са сред най-нещастните, като според доклада на ООН за нивото на щастие страната им се нарежда едва на 144-то място от 156 възможни. За съжаление  вота на  5 октомври няма да разсее мрака", се казва в материал на Economist. 

От там подчертават, че  резултатите от гласуването вероятно ще върне бившият премиер Бойко Борисов. "Бивш каратист, бодигард и главен секретар на МВР, със здраво телосложение, той подаде оставка през 2013 г. заради вихрещите се протести срещу бедността", разказва медията за лидера на ГЕРБ. 

 Изданието припомня, че партията на Борисов не може да състави мнозинство в парламента и затова трябва да търси партньори сред останалите 7 политически сили в парламента. 

"Пред  тях има доста непривлекателен избор – ултранационалистическите формации "Атака" и Патриотичен фронт, малко по – малко националистическата "България без цензура" , която е новата популистка партия в страната", пише медията.  

От там коментират, че резултатите от вота вероятно ще доведе до нова нестабилност, разделено правителство – петото за 18 месеца. 

"Изборите подчертаха  все по – ширещото се разочарование на българите от политиците",пише в материала. 

"Борисов  изглежда най – малко лошият  от кандидатите. По време на кампанията  политиците не успяха да покажат как ще се справят с най – наболелите въпроси на страната, като съдбата на "Корпоративно търговска банка "АД", се казва в статията. 

В нея се припомня, че финансовата институция е затворена  от юни, като 200 000 вложители и фирми  нямат достъп до сметките си.

Другите въпроси, на които избирателите не получиха отговор са тези за цените на тока, корупцията и летящата надолу икономика. 

"България остава най – бедната страна в ЕС. Средната заплата е около 400 евро и една пета от домакинствата живеят под линията на бедността. През тази година реколтата е слаба, а износителите бяха ударени от руското ембарго. Преди няколко дни Международният валутен фонд  намали прогнозите за  растежа на страната до 1,4%", разказва колко ни е тъжно в България медията. 

Водещи

Най-четени