След разговор при Борисов: Кабинетът отпуска 1,7 млн. лв. за детска болница 14.05 | 12:00

От iNews

Премиерът Бойко Борисов покани на среща на "Дондуков" 1 министъра на здравеопазването и представители на лекарското съсловия заради състоянието на детското здравеопазване. Медиците протестират от миналата седмица.

След разговорите се разбра, че правителството ще предостави 500 000 лв. за апарати за дихателна реанимация, 750 000 лв. за закупуването на кувьози и 1 700 000 лв. за педиатричната болница. 

"Утре ще внеса на заседанието на МС проект на постановление за отпускане на средствата", каза след разговорите в кабинета на премиера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. И добави, че целта на кабинета е детското здравеопазване да се превърне в основен приоритет.  Апаратурата ще бъде и за държавни, и за общински болници, продължи  министърът.  Финансовият ресурс ще отиде и за увеличаване на заплатите на работещите в детската болница, каза още пред медиите Ананиев.

От името на лекарите, които заплашиха с колективна оставка, проф. Иван Литвиненко обяви, че благодаря на премиера за срещата и обещаното. Детският невролог от Педиатрията призна, че след нея до голяма степен напрежението е снето.  Здравният министър се ангажира още следващата седмица да бъде обсъдена и таксата за преглед на деца в спешните педиатрични кабинети в болниците, за което в момента родителите заплащат от порядъка на 20- 30 лв., ако детето и бъде само прегледано, но не и оставено на лечение в болницата.  Ананиев обясни, че от вчера вече се водят преговори с Българския лекарски съюз по увеличението на някои видове клинични пътеки, сред които и тези в педиатрията, пише Епицентър.бг.

Водещи

Най-четени