След 4 часа преговори какво се разбраха ГЕРБ и БСП? 13.10 | 14:25

По четири теми са намерили разбирателство, стана ясно след преговорите между двете партии за съставяне на правителство

От iNews.bg

Опитахме се да установим общност по различни теми. За първи път ГЕРБ предлага на всички останали парламентарно представени партии кръг консултации с ясното съзнание за отговорността, която носим за съставяне на правителство.

Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева след приключването на преговорите между партиите за бъдещето правителство. Партията на Бойко Борисов се срещна първо с БСП, като втора политическа сила според резултатите от вота на 5 октомври.

Близо 4 ч. продължиха консултациите в парламента между ГЕРБ и БСП за съставяне на правителство.

ГЕРБ бе представена от дамски екип – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. От БСП пък са заложили на трима господа, известни с доста крайните си леви възгледи - Янаки Стоилов, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов.

След Цецка Цачева думата взе Менда Стоянова, която обяви, че са постигнали с БСП по четири теми.

Допирните точки на ГЕРБ и БСП за това накъде трябва да върви държавата и как да бъде управлявана тя се оказаха по-малко, отколкото различията между двете партии. За 4 от приоритетите, заложени в програмата на формацията на Бойко Борисов, преговарящите си стиснаха ръцете, стана ясно от думите на Менда Стоянова, шеф на бюдежетната комисия по време на 41- то Народно събрание. 

Левите и  дясноцентристите са единодушни за евроатлантическите  цели на страната и ангажиментите й по международните договори. Подобряването на бизнес климата и насърчаването на инвестициите, както и  влизането на страната в европейския Единен банков съюз, също са допирни точки между първите две партии. Съгласие преговарящите са постигнали и по въпроса за възстановяването на доверието на Европейската комисия и размразяването на средствата по оперативните програми.

Левицата и ГЕРБ не се разбраха за данъчното облагане, като БСП настоява за подоходно данъчно облагане, докато хората на Борисов държат на запазването на плоския данък. 

Енергетиката също е разделителна линия за двете партии. Те не са могли да се разберат дали да се реализира проекта "Белене" или не. Вижданията за  цената на тока на политическите сили също са дълбоко различни. Стоянова подчерта, че  ГЕРБ са  за това икономическите фактори да определят стойността на енергетиката. Те са за пакет от мерки за подпомагане на енергийно бедните семейства, както и разширяване на обхвата на тези помощи. 

МВР също раздели партиите. Вливането на Генерална дирекция "Борба с организираната престъпност в ДАНС, реализирано по времето на кабинета "Орешарски", не съвпада  с вижданията на ГЕРБ.  Те настояват за връщането на  структурата във вътрешното министерство, докато червените са за това тя да остане в родното ФБР. 

Хората на Борисов са категорични, че пенсионната реформа  да върви по посока за увеличаване на възрастта и стажа за излизането от пазара на труда. Левицата макар и по време на предишното правителство не реши този въпрос, не е поддръжник на тази идея. 

ГЕРБ  се обявиха и срещу идеята страната да се реиндустриализира с помощта на държавата.

Водещи

Най-четени