Служителите на „Напоителни системи“ на протест 13.03 | 07:32

Предвижда се да бъдат блокирани ключови улици в много градове

От Мая Александрова

Работниците на "Напоителни системи" излизат днес на протести в различни градове от страната. Предвиждат се митинги и блокиране на пътища. Хората са без заплати от месеци, дружество е пред фалит, а отводняването може да спре.

Засегнати са общо 1800 души, като един работник вече четвърти ден продължава гладната си стачка.

Задлъжнялост на дружеството от 25 милиона лева поставя под въпрос важни дейности като отводняване, напояване, изграждане и поддържане на язовирни стени и речни диги. Вече четвърти месец работниците не получават заплати, а задължанията към ЕРП-тата надхвълят 2 милиона лева.

Всички 12 клона на "Напоителни системи" са получили предупреждения, че токът им ще бъде спрян. Ако това се случи отводняването спира, а рискът от заливане на земеделски площи и населени места, става съвсем реален.

Дружеството отводнява и стратегически обекти, като АЕЦ "Козлодуй". При проливни дъждове и спиране на дейносттите, високите води могат да блокират достъпа до централата.

В същото време бившият директор на "Напоителни системи" Георги Харизанов е в ареста. Той и още двама бивши шефове са обвинени в съзнателно сключване на неизгодна сделка с бракуван скрап, която е нанесла щети за над половин милион лева.

Вчера в парламента земеделският министър Димитър Греков коментира, че дълговете на дружеството са се натрупали заради неосъществено финансиране на извършени разходи в периода 2011 г. – 2013 г. Тогава на "Напоителни системи” били възлагани допълнителни задачи по охрана и поливане, предаде bTV.

 

Водещи

Най-четени