Снеготопенето създава проблеми в страната 25.02 | 18:43

Язовирът край хасковския квартал „Болярово" прелива и главната улица на квартала е залята от вода

От Андриян Георгиев

Рязкото повишаване на температурите и обилното снеготопене създаде проблеми на редица места в страната. За щастие, няма бедствени ситуации към момента. 

Това съобщиха от оперативния щаб на "Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-тежка е ситуацията в областите Хасково, Враца, Пловдив и Пазарджик, каза главен инспектор Тодор Бързилов, цитиран от БНР.

Язовирът край хасковския квартал "Болярово" прелива и главната улица на квартала е залята от водата (вж. снимките). Три къщи са били наводнени. 

Драстично се е повишило нивото на хасковската река, като най-критично засега е положението в индустриалната зона на града, където коритото ѝ е затлачено. 

Прелива и язовир в района на с. Гарваново, нямало опасност за населението, твърдят от МВР. 
Въведено е ограничение на движението по пътя Симеоновград-Калугерово за тежкотоварни автомобили над 10 тона поради свличане на крилото на водостока.

Заляти са три участъка от първокласен път между селата Клокотница и Горски Извор. Нивото на водата е 20-50 см. Движението се отклонява по заобиколен маршрут. 

В Първомай пък дренажен канал преля по обяд и наводни улиците и дворовете в северната част на града, съобщи БТА. На места водата е достигнала половин метър, пострадали няма.

С помощта на екипи на противопожарна охрана ситуацията е била овладяна и няколко часа по-късно нивото на водата драстично е паднало. Осигурени са допълнително 3 000 чувала за използване при необходимост.

Заради наводнение е затворен пътят между селата Поройна и Леново, Пловдивска област. Преляла е р. Мечка и водата е заляла моста между двете села. Движението на автомобили е пренасочено през пътя за Кърджали.

Язовир "Леново" има повишение на нивото на водата и от утре ще започне поетапното му изпускане. Нямало опасност от преливане и скъсване на стената.

В Пловдивска област по-тежка е обстановката и в община Садово. Ситуацията е била тежка в селата Попинци, Поповица, Селци, Избегли и Чуар. В с. Поповица е наводнен главен път Е-80 на разклона за Чирпан и Свиленград. Участъкът се отводнява, водачите се предупреждават за опасността.  

В Пазарджишко има наводнени няколко къщи в община Стрелча. В района на село Гелеменово е имало запушване на преливника на язовир "Таки дале". Били са премахнати ледените късове от речното корито и нивото на реката е започнало да спада. 

В област Враца се е повишило нивото на язовира в с. Мраморен. Уверенията на властите са, че са взети необходимите мерки язовирът да не застраши селото. 

Покачва се нивото на язовир "Сухия скът” в района на с. Горно Пещене. Извършен е оглед на съоръжението , предприети са мерки по разширяване на преливника и отвеждане на водата от притока на язовира. 

Във Варненско има свличане на земни маси и просмукване на вода през дига на река Камчия до с. Дъбравино, община Аврен. Към момента няма опасност за хората от селото.

В Търговищко отсечка от пътя Търговище – с. Руец е частично залята с около 10 см вода. Водачите се предупреждават за ограничаване на скоростта.

Наводнени са мазета и приземни етажи в гр. Априлци, Ловешко. Организирано е прокопаването на канавки за отвеждане на водата.

В Софийска област в махала Тимото на с. Заноге седем жители не могат да бъдат снабдени с храна и продукти от първа необходимост. В района на с. Миланово няма достъп до кошари в местността Корита. Там има четирима души, на които им привършва храната, създадена е организация за доставка на необходимите продукти.

Водещи

Най-четени