Собственици на малки бензиностанции пак блокираха част от столичния център 27.06 | 12:38

След като вчера демонстрираха пред Народното събрание, днес се пренесоха пред Министерски съвет

От iNews.bg

Няколко десетки протестиращи дребни търговци на горива се събраха пред Министерски съвет в знак на протест срещу подготвяните промени в Закона за горивата, предаде БГНЕС. Шествието продължава втори ден.

Вчера те бяха пред Народното събрание, но там не им бе обърнато внимание и затова решиха днес да отидат пред правителствената сграда. Недоволните са категорични, че ако поправките в закона не бъдат изтеглени, те имат готовност да блокират и границите.

БГНЕС припомня, че тази сутрин колони от цистерни тръгнаха на протест към София срещу промените в Закона за горивата. Шествието тръгна тази сутрин от столичното Околовръстно шосе. Протестиращите дойдоха в ранния следобед пеша пред парламента, тъй като не бяха допуснати да влязат в столицата с цистерните.

Малки търговци на горива се обявиха против новия закон за търговия с нефт и продукти от нефтен произход, приети на първо четене от парламента в началото на месеца. С поправките се залага на засилени мерки, които да ограничат сивия сектор. Въвежда се регистрационен режим за фирмите, завишени банкови гаранции и наличие на солиден капитал на дружествата.

За големите фирми и собственици на складове за нефт и горива изискването е за минимум 3 млн. лв., за всяка бензиностанция ще се изисква по 20 хил. лв., а дистрибуторските фирми, които се занимават с пълнене на бутилки с втечнен газ - до 500 хил. лв.

Водещи

Най-четени