Соломон Паси: На Балканите трябва да има ядрено оръжие 04.04 | 10:01

Най-големият принос на Алианса е, че има мир в Европа, смята той

От iNews

НАТО даде на България огромна сигурност и огромно спокойствие. Ние дадохме шанс на народа си да работи и да се реализира, а не да мисли за своето спокойствие, заяви в Сутрешния блок на БНТ президентът на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси.

НАТО е най-устойчивият военен съюз в историята на човечеството и днес на 70-ия рожден ден на НАТО смятам, че трябва не само да си направим равносметки, но и да погледнем в бъдещето, допълни бившият министър.

НАТО трябва да се превърне от северноатлантическа в глобална организация. 20 години ние разбираме, че това е мисията на НАТО - глобализация. Това, което хората са забравили, са ужасите на войната и най-големият принос на НАТО е, че има мир в Европа. Трудно ще обясним на нашите деца колко е хубаво да има мир, коментира Паси.

ЕС е най-благоденстващата икономическа организация в света. Късата памет е това, което е най-опасно. Третото най-голямо завоевание на НАТО е това, че се избегна Трета световна война, заяви още той.

На злото не му трябва нищо друго, освен доброто да нехае. Безгрижието е благородната почва, върху която злото се развива, обяви бившият външен министър.

Като цяло на Балканите трябва да има ядрено оръжие. Военните специалисти трябва да кажат дали то да е на север или на юг от Дунав, но ние в България това, от което имаме нужда със сигурност, са нови военноморски бази. Ако тези военноморски бази бъдат оборудвани с ядрено оръжие, това наистина ще бъде едно спокойствие, защото ядреното оръжие е едно много спокойно оръжие.Превантивната роля на атомното оръжие е изключително силна, допълни в заключение Паси.

Водещи

Най-четени