Софиянци искат да имат за какво да се спират в градинката около НДК 02.08 | 18:10

Озеленяване и оживяване са сред най-необходимите промени

От Ивелина Георгиева

Софиянци искат да видят пространството пред НДК по-различно и модерно. То е една от най-значимите и известни градски дестинации. Това място може да се превърне в мощен генератор за култура, икономика, социална активност, среда за общностите, туристически магнит и градски фокус, смятат голяма част от гражданите и архитектите на града.

Анкета на iNews сред столичаните установи, че хората харесват района около НДК, но все пак смятат, че някои козметични промени не са излишни.

За столичани пространството е хубаво, но те преобладаващо минават транзитно от там, никой от тях не се задържа за по-дълго време, тъй като няма какво да прави. Хората смятат, че липсват забавления, както за млади, така и за стари.

Ако човек няма работа, едва ли ще мине специално оттук, мисли един от анкетираните.

Едни посочиха, че би било много добре да има сцена, на която да се изявяват млади хора, да има място за изкуства, концерти и други културни прояви. Други казаха, че им липсва уют и биха искали да има повече цвят и зеленина в пространството пред НДК.

iNews припомня, че от сдружение "Архитекти за София" направиха изложба на един голям проект, разработен от тях, който предвижда пространството пред НДК да се модернизира, развие и допълни с повече атракции, места за срещи, сцени, детски площадки, лунапарк, изложби и места за културни дейци.

Проектът им дава възможност на всеки гражданин да даде своя идея за възстановяване и развитие на пространството пред НДК, която може да намери реализация в него.

Във всеки случай софиянци искат това пространство да се промени, да бъде приветливо.

По щекотливата тема за паметника в началото на градинката пред НДК повечето софиянци очакват този паметник да бъде премахнат напълно. Други пък предлагат от него да се направи стена за тренировки за скално катерене.

В момента паметникът е ограден и прикрит с метални плоскости, които поне спират възможността за доближаване и така не могат да паднат отново, както се случи преди години, части от него върху преминаващ млади хора.

Водещи

Най-четени