София затваря училища, пазари, спира командировките до и от столицата 13.03 | 13:15

Детските градини остават отворени, но ще приемат деца само при крайна необходимост

От iNews.bg

Дисциплината и спазването на указанията на лекарите е изключително важна. Така предпазваме себе си, близките си и всички други хора. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова за мерките, които ще се вземат след обявеното извънредно положение в страната, цитирана от БГНЕС.

Изключително важен е контролът. Въведена е възможността да се налагат санкции и да се осъществява контрол върху хора под домашна карантина. Тази задача трябва да се контролира от органите на реда, добави Фандъкова.

Продължава дезинфекцията на всички пространства и институции. Ще се мият и всички контейнери с препарати, както и подлезите. Усилено продължава почистването и миенето на улиците, когато времето позволява, като например днешния ден. Вече има специална страница на сайта на Столична община – място, където всички граждани да могат да се информират от надежден източник за коронавируса и за текущия ход на развитие.

Към момента решението е да се запази режим на посещаване на детските градини само при нужда. Изисква се пълна дисциплина от страна на родителите и контрол от страна на медицинските служители. При необходимост имаме готовност да засилим мерките, така че да се затворят детските градини, но към момента те остават да работят. Ограничават се командировките за и към София. Апелира се всички граждани да пътуват само при крайна необходимост за столицата и извън нея, заяви Фандъкова.

Затваряме училищата за срок от една седмица от понеделник. Затварят се и временните пазари – в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион "Васил Левски”.

Водещи

Най-четени