Социологическите агенции: 4 или 5 партии си разпределят 17-те места в Европарламента 27.05 | 00:28

Евродепутатът на „Демократична България“ под въпрос, ВМРО може да прати и двама в Страсбург

От iNews.bg

Пет политически сили ще изпратят депутати в Европейския парламент, сочат данните на агенция "Галъп интернешънъл" от паралелно преброяване на 100 процента на извадката им от протоколите, предаде БНР.

ГЕРБ получава 29,8%, а БСП – 24,2%, а след тях се нареждат ДПС с 16,9%, ВМРО със 7,8 на сто, и "Демократична България" с 6,3%.

Според предварителните данни на "Галъп интернешънъл" под прага за влизане в Европарламента остават партия "Воля", подкрепена от 3,3% от гласувалите, и издигнатата от инициативен комитет Десислава Иванчева с 1,8%.

Следват партиите "Патриоти за Валери Симеонов" (1,1%), "Атака" (1%) и "Възраждане" (1%). Непосредствено след тях е АБВ с 0,9 на сто и независимият кандидат – Ваня Григорова, с 0,6% от бюлетините.

Прогнозата на "Галъп" дава 6 евродепутати за ГЕРБ, 5 за БСП, 3 за ДПС, 2 за ВМРО и 1 за Демократична България.

Директорът на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов обаче направи уговорка:

"При 100% паралелно броене "Демократична България е малко над чертата, но ще трябва да се изчакат официалните протоколи и подозирам, че това ще е занимавка за обществото в рамките на няколко дни".

Проучването е възложено и финансирано от БНР и се провежда от "Галъп интернешънъл", като е национално представително за вота.

Според агенция "Алфа Рисърч" не е сигурно дали съюз "Демократична България" ще излъчи евродепутат. При 100 процента паралелно преброяване резултатът на дясната формация пада под изборната бариера. От агенцията уточняват , че следващите часове ще бъдат решаващи за "Демократична България", като формацията ще разчита предимно на гласове от чужбина, които се очаква да дойдат по-късно. Така според "Алфа Рисърч" ГЕРБ ще има 7 мандата в бъдещия Европарламент, БСП - 5,  ДПС - 3, а ВМРО – 2-ма евродепутати.

По-рано Първан Симеонов от "Гълъп интернешънъл" коментира, че 5-процентната разлика между ГЕРБ и БСП, която е по-голяма от последната прогноза на агенцията преди вота, се дължи на финалната седмица, в която "Борисов взе кампанията в своите ръце".

"ГЕРБ мобилизира периферията си – по-голямата си периферия, която традиционно има", добави то, като отбеляза, че това е посочено в последното проучване.

Първан Симеонов отбеляза, че на парламентарните избори през 2017-а пак се е случило това. "БСП беше излязла с едни гърди напред или поне беше изравнила резултата, точно на финалния завой, но на финалната права ГЕРБ успа да се мобилизира… Съобщението, че БСП може да победи, подейства сепващо на електората на ГЕРБ".

Той допусна, че резултатът на ГЕРБ може да расте при реалното преброяване на бюлетините.

Водещи

Най-четени