Социолог: Ерозия при ГЕРБ, а не вдигане на БСП 22.04 | 13:13

Социалистите изприварват управляващата партия, показаха последните проучвания на "Тренд"

От iNews

БСП изпреварва ГЕРБ, сочат нагласите преди европейските избори според последното проучване на агенция ”Тренд”.

Така през април ГЕРБ губи 3% в сравнение с март, докато БСП успява да задържи и дори да увеличи своята подкрепа. Твърдо на трета позиция остава ДПС с близо 13 на сто. 

"Можем да говорим по-скоро за ерозия при ГЕРБ, отколкото за вдигане при БСП - те запазват своите позиции. Темата с апартаментите даде своето отражение върху електоралните нагласи", коментира социологът Евелина Славкова в "България сутрин". 

По думите ѝ е много трудно да се каже коя партия ще вземе превес, тъй като не е ясно колко души ще гласуват. Според нея, ако ги е нямало подадените оставки и управляващите не са реагирали по никакъв начин, разликата между ГЕРБ и БСП е щяла да бъде още по-голяма.  Славкова посочи, че все пак социологическите проучвания са моментна снимка на това, което се случва и месецът, който остава до евровота, е дълъг срок в политически аспект.  Според проучването на "Тренд" 30% от българите не знаят за кого и дали ще гласуват. 

"Това са хора, които по-скоро не гласуват на всички избори, а когато нещо ги привлича. Част от тях се мобилизират, когато има нова политическа сила, в случая ние нямаме. Тук се крие и т.нар. протестен вот", обясни Славкова.  По думите ѝ евроизборите са един вид вот на доверие или недоверие към правителството.

Водещи

Най-четени