Специални коли ще хващат крадени коли по пътищата 20.12 | 16:33

Проектът е реализиран с финансова помощ от Швейцария

От iNews.bg

Полицейски коли, оборудвани със специална техника за идентифициране и за проверка в реално време, ще засилят възможностите на българската полиция да противодейства на трафика на крадени превозни средства. Тези усилия на Главна дирекция "Национална полиция" бяха подпомогнати с швейцарско финансиране. Резултатите от шестгодишния проект "Противодействие на престъпления, свързани с трафик на моторни превозни средства” представиха заместник-директорът  на ГДНП старши комисар  Благородна Макева, началникът на отдел "Пътна полиция"- ГДНП комисар Росен  Рапчев и началникът на сектор "Противодействие против собствеността" към отдел "Криминална полиция" – ГДНП  главен инспектор Живко Костурков.

Старши комисар Макева изрази сърдечна благодарност към швейцарското правителство и швейцарските си колеги за конструктивното им партньорство и финансовата помощ. Изпълнените дейности подпомагат дейността на нашите полицейски структури за по-ефективно противодействие на този вид престъпления, отбеляза тя и допълни, че постигнатите резултати се дължат на комплексната и екипна работа на всички партньори по проекта. Най-ценното за нас  е подобрената координация и взаимодействие между компетентните органи, усъвършенстване на методите ни за работа и активирането на оперативното и полицейско сътрудничество, в това число участие в международни полицейски операции и обмяна на добри практики, обобщи старши комисар Макева.

В рамките на проекта е изградена система за автоматично разпознаване на регистрационни табели на моторни-превозни средства. Общо 23 полицейски коли в страната, оборудвани със скенери за идентифициране, ще могат да правят справка в полицейската база данни в реално време. 80 български полицейски служители са обучени в най-новите техники за разкриване на крадени коли, запознати са  с швейцарския опит в кантоналните полицейски управления на Нюшател и Женева, както с работата с Шенгенската информационна система. Проектът на обща стойност близо 800 хиляди швейцарски франка, от които 85% са швейцарско съфинансиране, е част от Тематичен фонд "Сигурност" на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Основният швейцарски партньор на Главна дирекция "Национална полиция" на МВР по проекта е Полицията на Нюшател.

Гости на заключителното събитие бяха ръководителят  на Швейцарското междинно звено Виктор Престел, директорът на "Специални проекти" – СОИТРОН- MOSY Ян Теро, заместник-директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Стефан Джолев и директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация” Бойко Рановски.

Водещи

Най-четени