Специални мерки и солени глоби още от днес, обещава Пътна полиция 01.03 | 14:26

Следобед се спират тежките камиони, както и в понеделник

От iNews.bg

От МВР създават специална организация за подпомагане на движението по основните пътни артерии на страната в рамките на настъпващите почивни дни покрай националния празник. Още днес в следобедните часове ще се включат допълнителни екипи на "Пътна полиция", които ще подпомагат движението в големите градове. От 16 часа днес до 20 часа влиза забрана за движение на товарните автомобили над 12 тона. Същата мярка е предвидена за последния почивен ден, но от 14 да 20 часа, съобщи инспектор Петър Соколов от отдел "Пътна полиция", ГД "Национална полиция".

Водачите трябва да поемат на път подготвени. Апелът към тях е да са внимателни и да се движат със съобразена с пътните условия скорост. За да се избегнат големи затруднения и да не се допускат задръствания вътре в тунел "Витиня" на магистрала "Хемус", където продължават ремонтите и движението се пуска в едната тръба и за двете посоки, ще има допълнителна организация на движението.

Затруднения на 3-ти март се очакват в центъра на София, както и около паметника на връх Шипка. Подробна информация за организацията на движението гражданите могат да намерят в сайтове на Столична община, както и на общините Стара Загора и Габрово.

Предвид очаквания интензивен трафик е изготвен план и създадена организация за регулиране, подпомагане и контрол на движението по автомагистралите и главните пътища на територията, обслужвана от ОДМВР-София 

Днес, за времето от 16 до 20 часа, влиза в сила забраната за движение на товарни автомобили над 12 тона. Същата мярка е предвидена и за последния почивен ден- 4 март, за времето от 14 до 20 часа.

Поради продължаващи ремонти движението в тунел "Витиня" на АМ "Хемус" се осъществява двупосочно в едната тръба.

В тази връзка максимален брой полицейски екипи ще подпомагат движението и ще следят за недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението. Наред с това ще се извършва строг контрол над водачите на МПС, неспазващи ЗДвП и неизпълняващи разпорежданията на контролните органи, както и недопускане на движение на МПС в лентата за аварийно спиране на автомагистралите.  

Обръщаме внимание на водачите, че санкцията за движение в аварийната лента при първо нарушение е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.

Санкцията за нарушаване на забраната за движение на МПС над 12 тона е в размер на 300 лева и 1 месец лишаване от правоуправление спрямо водача и спиране на МПС от движение за 1 месец спрямо собственика.

Служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и  от неправоспособни водачи.  

ОДМВР- София информира, че ще бъде прилагана нулева толерантност към всички нарушители. Водачите, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона!

Водещи

Най-четени