Спецпратеник на САЩ лобира за газопроводите, които ще отделят България от Москва 10.06 | 14:29

Южният газов коридор, газовата връзка между България и Гърция и интерконекторите със съседните държави са дискутирани на срещата на Амос Хохстейн и президента Плевнелиев

От iNews.bg

Напредъкът по изграждането на Южния газов коридор, междусистемната газова връзка между България и Гърция и интерконекторите с останалите съседни на страната ни държави, бяха сред темите на срещата на президента Росен Плевнелиев с Амос Хохстейн, специален пратеник и координатор по международните енергийни въпроси в Държавния департамент на САЩ.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Реализацията на тези проекти ще гарантира диверсификацията на енергийните доставки както за България, така и за региона, е посочил Росен Плевнелиев.

Според Хохстейн изключително важно е енергийните връзки да са реверсивни, за да се осигури възможност за двупосочна доставка на природен газ.

Президентът Плевнелиев и Амос Хохстейн са подчертали, че предстоящото подписване на окончателното инвестиционно решение ще отвори пътя за практическата реализация на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

Според държавния глава важно за региона е изграждането на Европейския енергиен съюз да започне от Балканите, както и да бъде създадена регионална енергийна борса, което ще бъде предпоставка за постигане на конкурентни цени на енергийните ресурси.

Водещи

Най-четени