Спешна среща в Министерски съвет заради ексцесиите в Габрово 11.04 | 10:06

Тримата биячи са задържани и с обвинения, оказа се, че вече са били осъждани

От iNews.bg

Районната прокуратура повдигна обвинения на тримата задържани за побоя над продавача в магазин на улица "Николаевска". Лицата са задържани за от 72 часа. Това са Н.М. (на 21 години), Й.А. (на 20 години), П.А. (на 30 години). В миналото те са осъждани за други престъпления и Районната прокуратура в Габрово ще поиска от съда да им наложи мярка за неотклонение "задържане под стража”, съобщава БНР. 

В Министерския съвет се провежда извънредна среща заради напрежението в Габрово. Тя е свикана от вицепремиера Красимир Каракачанов и на нея присъства министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов

Габрово прекара нощта под полицейска блокада. До напрежението се стигна, след като трима мъже пребиха служител в супермаркет. Видеозапис от побоя, появил се в социалните мрежи, предизвика вълна от възмущение. Снощи организирани в социалните мрежи хора се събраха на мирен протест в центъра на града. Изненадващо след това тръгнаха в шествие към следствената служба, където в ареста са задържани тримата нападатели, стигнало се е до щурм на следствието. По-късно протестиращите тръгнали към габровските квартали, обитавани от ромски семейства. Нанесен е погром на няколко къщи, в които е нямало хора. Повече от 4 часа е продължила обиколката на протестиращите.

"Община Габрово няма как да контролира настаняването на ромски семейства в частни домове", каза в предаването "Преди всички" кметът Таня Христова:

"Подобно напрежение смея да кажа, че има в цялата страна. Това, което няма как като институция да контролирам, е факта, че в частни апартаменти, в частни къщи се настаняват ромски семейства. Това, че ромите се местят от едно място на друго, е част от ежедневните процеси на всички нас като граждани. Издадох заповед към органите на МВР в Габрово с конкретни мерки".

"Искахме реални действия за справяне с т.нар. "ромски проблем" в града, искахме справедливост", каза пред БНР народният представител от БСП Кристина Сидорова, която е била в началото на протеста. Според нея полицията снощи е "изтървала" протеста: 

"За да допусне да се стигне до частни къщи, до хора, които нямат никакво отношение към казуса, живеят, работят, гледат си децата и не вършат безчинства – това не мога да го приема. Полицията тук можеше да бъде по-активна и да не позволи разрушаването на домовете на хората".

Сидорова припомни, че преди повече от година общинските съветници от левицата са поискали извънредна сесия по проблема, но такава е била отказана.

"Проблем има и той ескалира. Всичко това, което вчера кметът на общината изиска от органите на реда, трябваше да се случи преди година", категорична е тя. В предаването "Преди всички" депутатът обясни:

"Въпросните биячи са били хванати, пуснати са след 24 часа. Оказа се, че и тримата са с условни присъди. Ако не беше излязъл клипът в социалните мрежи, този случай щеше да е поредният заметен и тези хора с условни присъди щяха да продължат да вършат безчинства. Това най-много дразни хората – неработещата съдебна система".

Водещи