Спират неизправните асансьори. 20 000 съоръжения може да са „аут“ до края на седмицата 15.11 | 13:30

Всяка обслужваща фирма допуснала грешка, ще остава без лиценз

От Цанка Донкова

Неизправните асансьори ще бъдат спрени. 20 000 от общо 80 000 неизправни съоръжения у нас може да бъдат спрени още до края на седмицата. От Асансьорната асоциация съобщиха, че до края на годината ще направят списък на фирмите, обслужващи асансьори.

Всяка фирма допуснала грешка, ще остава без лиценз. Това са само част от мерките, които незабавно ще бъдат предприети след поредния асансьорен инцидент, при който бизнесменът Иван Димитров пропадна в един от СПА хотелите във Велинград. 66-годишният Димитров е с множество фрактури на таза и крайниците след инцидента.

"Защитите на асансьора са били изключени, когато бизнесменът Иван Димитров е паднал в шахтата. Блокирана е защитата, за да не ги викат при всяка авария. Обслужващата фирма има и друга актове”. Така по-рано шефът на Държавната комисия за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков коментира инцидента.

"Преди 10 дни собственикът на хотела е сигнализирал, че асансьорът се движи с отворени врати. В деня на инцидента техникът от поддържащата фирма, вместо да помогне на човека, хуква към машинното. Асансьорът не е трябвало да може да върви с отворени врати”, допълни той.

В същото време всеки ден обитателите на столична сграда слушат силния шум от асансьор, но не само докато се придвижват между етажите. Чуват го и в домовете си.

"Асансьорът трябва да бъде незабавно спрян! Шайбата вече е на границата на възможностите си и е износена. Въжетата и скоростният ограничител – също”, посочи председателят на Българска асансьорна асоциация Валентин Маринков.

От фирмата по поддръжка казват, че трябва да бъде внесен депозит преди да бъде спряно съоръжението. Компанията, обслужваща асансьора във Велинград, в чиято шахта падна човек, е била предупреждавана многократно от Комисията за технически контрол, а същото важи и за много други такива.

Водещи

Най-четени