Спират продажбите на три лекарства за високо кръвно 08.12 | 10:45

Очаква се следващата доставка на лекарствения продукт да бъде на 29.02. 2020г

От iNews.bg

Фирми Тева и Актавис, които са производители на лекарствените продукти Ирпрезид, Разолтан и Олместа временно спират продажбите на изброените медикаменти, поради изчерпване на наличните количества и невъзможност за произвеждане в кратки срокове. 
И трите лекарства са от групата ангиотензин-2 рецепторните блокери (сартани). И се използват за понижаване на кръвното налягане и отводняване при хипертония.


Ирпрезид (с международно непатентно наименование Ирпрестан и Диуретикс), се използват за лечение на високо кръвно налягане (есенциална хипертония). Ирпрезид е комбинация от две активни вещества - ирбесартан и хидрохлоротиазид. Употребата на Ирбесартан води до отпускане на съдовете и спадане на кръвното налягане. Хидрохлоротиазид е лекарство от групата на така наречените тиазидни диуретици, които повишават отделянето на урина и предизвикват спадане на кръвното налягане. Очаква се следващата доставка на лекарството да бъде 29.02.2020г.
Розалтан ( с международно непатентно наименование Лосартан) е комбинация от ангиотензин II рецепторен антагонист (лосартан) и диуретик (хидрохлоротиазид).
Лосартан отпуска кръвоносните съдове, и това съответно води до понижаване на кръвното налягане. Лосартан забавя понижението на бъбречната функция при пациенти с високо кръвно налягане и диабет тип 2. Очаква се следващата доставка на медикамента да бъде на 30. 09.2020г.
Олместа ( с международно непатентно наименование ( Олмесартан) съдържа две активни вещества, олмесартан медоксомил и хидрохлоротиазид, които се използват за лечение на високо кръвно налягане (хипертония):
Олмесартан медоксомил е от групата лекарства, наречени ангиотензин II-рецепторни антагонисти. Той понижава кръвното налягане чрез отпускане на кръвоносните съдове.
Хидрохлоротиазид е от групата лекарства, наречени тиазидни диуретици ("отводняващи таблетки"). Той понижава кръвното налягане, като помага на организма да отдели допълнителното количество течност, като прави така, че бъбреците да отделят повече урина. Очаква се следващата доставка на лекарствения продукт да бъде на 29.02. 2020г. 

Водещи

Най-четени