Спор между управляващи и опозиция за промени в Закона за личната помощ 20.11 | 16:17

Това обяви депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова по време на дебатите в парламента при второто четене на Закона за личната помощ

От iNews.bg

Над 33 хиляди души, които тази година са получавали средства по механизма за личната помощ, ще я получават по същия ред и през 2021 година. Това обяви депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова по време на дебатите в парламента при второто четене на Закона за личната помощ.

Разширява се кръгът на имащите право с над 70 процента намалена работоспособност с чужда помощ, които също ще получават лична помощ, каза още тя:

"Всяко едно лице, което има нужда от механизма лична помощ, подава заявление-декларация в Дирекцията "Социално подпомагане" по настоящ адрес. То попълва анкета и се самооценява дали иска да получава механизма "лична помощ". Само за тази година от 650 хиляди лица с трайни увреждания едва 40 хиляди лица с трайни увреждания са посочили , че искат да ползват механизма "лична помощ".

Депутатът Хасан Адемов от ДПС обаче заяви, че промените орязват права на нуждаещите се:

"Тези, които не са с трайни увреждания, които нямат ТЕЛК-ово решение, които имат ТЕЛК-ово решение, които са под 50% вид степен на увреждания или загуба на работоспособност , тези хора отиват в другия закон за социалните услуги, за да могат да се ползват от асистентската подкрепа. Да, но ако искат да се възползват от лична помощ".

Според Антон Кутев от БСП с промените в закона проблемите се връщат отново:

Подменяте точно това, махате или намалявате ролята на индивидуалната оценка. Вие връщате обратно решаването на това кой има нужда от лична помощ и колко лична помощ има обратно към ТЕЛК-комисиите.

Майки погребаха закона

Междувременно от инициативата "Системата ни убива" организираха символично погребение на Закона за личната помощ.

Майки на деца с увреждания оформиха гроб и забиха кръст над него в градинката до парламента, като разлепиха и некролози. Със скандирания пред входа на парламента те изпращаха излизащите от сградата депутати. От инициативата са против гласуваните текстове, които запазват сегашния обхват на закона, и настояват да отпадне ограничението за полагащите се часове асистентска грижа.

Водещи

Най-четени