Стават ясни еврокомисарите 30.08 | 10:13

Очаква се председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да представи екипа

От Цанка Донкова

Очаква се днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да представи екипа си от еврокомисари. Също така в Брюксел ще бъдат определени новият председател на Европейския съвет и върховният представител на Европейския съюз (ЕС) за общата външна политика и сигурността.

На първата среща на 17 юли не беше постигнато съгласие относно разпределянето на водещите европейски постове. Една от причините беше желанието на новоизбрания президент на ръководните постове да бъдат номинирани повече жени. След като и последните държави дадоха своите номинации според препоръката му, сега той е на ход да определи ресорите, които номинираните трябва да заемат.

Едни от най-важните постове е този на върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност или накратко първи дипломат на 28-те държави. Постът беше заеман от Катрин Аштън, но според експерти две са основните кандидатури за тази позиция. Тази на комисар Кристалина Георгиева и тази на министъра на външните работи на Италия Федерика Могерини. Кандидатурата на полския външен министър Радослав Шикорски също е била разглеждана, но самият той обяви, че няма шанс да спечели.

Не са малко скептично настроените към кандидатурата на Георгиева. Макар че страната ни е пълноправен член на ЕС, според някои, постът е натоварен с твърде много отговорност, за да бъде поверен на България. В същото време срещу кандидатурата на италианката стои въпросът с отношенията с Русия. Така този ход на евросъюза може да бъде разтълкувано и като слабост.

След като бъде изготвен списъка с комисарите той трябва да бъде одобрен от европарламента и Съвета на ЕС.

Водещи

Най-четени