Станислав Владимиров с амбиция да върне на Перник статутът на икономическо сърце 18.06 | 16:05

Кметът на града е помолил президента да му помогне за инвестиции и бизнеси в града

От iNews.bg

В близкото минало Перник беше едно от икономическите сърца на нашата държава. Амбицията на екипа на общината е да съживи икономическата дейност на територията на общината. Това каза в интервю за БГНЕС кметът на града Станислав Владимиров, който по-рано днес се срещна с президента Румен Радев. С него Владимиров е обсъдил икономическата и стопанска дейност на общината и е поискал държавният глава да има предвид и Перник като място за инвестиции и бизнес.

"Една от големите ни фирми, чиято дейност е насочена към износ на продукция, има намерения да се разширява. Няколко други фирми също имат намерение да инвестират в допълнителни производствени мощности. Водим разговори и с нови инвеститори", обяви кметът и добави, че се надява с отхлабването на мерките стопанската дейност да се съживи и хората да имат по-големи възможности, както и общината.

Той каза, че в плановете му влиза и развитието на индустриалната зона, към която неведнъж е проявявал интерес и икономическият министър Емил Караниколов.

"Нашата индустриална зона има огромни възможности. Икономическият министър Караниколов има намерения да се инвестира допълнително в зоната, за да стане по-атрактивна. Ще положим огромни усилия и в тази посока, защото това е бъдещето на града ни", добави още той.

От думите на кмета стана ясно, че Перник, заради близостта си със столицата градът е предпочитана дестинация за покупка на жилище за хора, които работят в София.

"Има невероятен интерес към нас и по отношение на жилищното строителство", заяви Владимиров. Попитан как са преминали през коронакризата, кметът подчерта, че те са влезли от водната криза в нова такава, и въпреки трудностите, успяват да се справят с изпитанията.

"Имаше сътресения. По-малко са ни приходите. С над 5 млн. по-малко са приходите ни за този месец май в сравнение предходния. Надявам се до края на годината да ги наваксаме", заяви той и добави, че в момента са ограничили всички разходи, които могат да доведат общината до по-сложна финансова ситуация.

По отношение на безработицата Владимиров каза, че заради факта, че доста перничани работят в София, кризата не е успяла да окаже сериозно влияние върху нарастването на безработицата в града.

Станислав Владимиров обяви още, че работят върху подготовката на фестивала "Сурва" през 2021 г., тъй като тази година той беше отложен заради COVID-19.

В града продължава да има режим на водата, въпреки че нивото в яз. Студена към момента е 19 млн. кубика. Към момента Перник черпи по 300 л./сек. от язовира и алтернативния източник от София. Режимът в момента е от 06 ч. до 22 ч. в целия град, като времето без вода беше удължено заради пандемията. Преди нея безводието е било в часовия диапазон от 15.00 до 22.00 ч. Очаква се ВиК дружеството в града да предложи отпадането на режима.

Водещи

Най-четени