Станишев: Повече социалисти в ЕК, по-видима промяна за Европа 16.07 | 21:20

Да поставим акцент не върху името на бъдещия еврокомисар, а върху политиката, призова той

От Теодора Кокаланова

Най-важното на предстоящите разговори е не толкова имената на бъдещите еврокомисари, колкото политиките. Колкото повече социалисти има в комисията, толкова по-видима ще бъде промяната за Европа. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев преди подготвителната среща на министър-председателите от ПЕС за Европейския съвет в Брюксел.  

Той подчерта, че Европейският парламент се радва на много силна подкрепа от социалистите. По думите на Станишев с избора на Жан-Клод Юнкер за президент на ЕК са направени сериозни заявки за приоритетите на ЕК, за нова политика и програма за заетост и за инвестиционен план, който трябва да бъде разработен и представен в началото на следващата година.

"Това, за което ние се борим е ЕК да покаже промяна в отношението, в приоритетите, свързани с разширяването на младежката гаранция, която е един от водещите приоритети на ПЕС", категоричен бе Станишев.  

Относно това дали българските интереси или социалистическите ще надделеят при взимането на тези решения Станишев отбеляза, че България само ще спечели, ако настъпи ясна промяна в ЕК.

Помолен да коментира кой е най-подходящият вариант за български еврокомисар той отговори, че това решение трябва да бъде взето от правителството след като чуе различните мнения, защото практически всяка партия има своето предложение. "Важното е внимателно да се вземе това решение и човекът, който бъде избран, да върши добра работа за България", категоричен бе той.

На срещата присъстваха министър-председателите на Дания – Хеле Торинг-Шмит, Малта – Джоузеф Москат, Белгия – Елио ди Рупо, Чехия – Бохуслав Соботка и канцлерът на Австрия – Вернер Файман. Сред присъстващите бяха и председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела, председателят на ЕП Мартин Шулц, министри, еврокомисари от партии-членки на ПЕС и партийни лидери. 

Водещи

Най-четени