Станишев: Ще излъчим силнa кандидатурa за еврокомисар 05.07 | 15:20

Социалистът заяви, че остава председател на Коалиция за България

От iNews.bg

Като председател на Коалиция за България ще продължа да работя за единството, развитието, укрепването, изпълването на нашата коалиция с ново съдържание, което да даде нова, допълнителна енергия наред с това, което трябва да бъде направено в БСП като промени и нови перспективи.  Това заяви Сергей Станишев на пресконференция след пленум на БСП, на който стана ясно, че той се оттегля от поста председател на БСП.

"Не бягам и няма да избягам от моята отговорност, защото в БСП, в левицата аз съм един много важен стълб и на съпротивата срещу модела на политика на нашите опоненти, и в отстояването на нашата кауза и съм обединителна фигура и днес за много голяма част и от БСП, и от левицата”, заяви Станишев.

Той посочи още, че ще се излъчи силна кандидатура за еврокомисар.

"За мен е важно България да излъчи силна кандидатура. За съжаление на проведените консултации между парламентарните групи при президента този месец стигнахме само до това кога ще се случат изборите, а не какво ще се случва със страната", посочи Станишев и заяви, че не са обсъждани важи въпроси като здравеопазването и образованието. "Удрят го на евтин пазарлък", посочи социалистът.

Относно слуховете, че именно той ще е българската кандидатура, Станишев заяви: "България вярно, че се храни от слухове, но аз в такива слухове не участвам"

От своя страна Драгомир Стойнев, коментира евентуалното си избиране за бъдещ лидер на БСП.

"Всичко зависи от номинацията и от решението на конгреса. Те решават, ако получа номинации, ще участвам", посочи Стойнев. Той бе избран днес за зам.-председател на Столетницата.

Именно от тази позиция, Стойнев отказа да коментира каквито и да е въпроси свързани с лидерското място.

"Днешното решение е за избор на зам.-председател. Нямам качество да водя преговор, все още няма номинации. Когато се избере новият лидер, тогава ще се обсъжда", уточни Стойнев.

Той допълни още, че откакто е стъпил на поста министър, какво ли не е чул за българската икономика. "Когато започнахме тази борба, много казваха, че няма смисъл. Но всичко бе направено в името на хората", посочи още Стойнев.

Станишев и Стойнев се обединиха около идеята, че в момента страната се намира в такава ситуация, че ѝ е нужна обща кауза и обединяване на усилия, но не с всеки и не на всяка цена.

Що се отнася до предстоящата изборна кампания, Станишев посочи, че тя ще е трудна.

"Очакваме удари от всички страни. Ние сме партия, която има кауза, с много силни личности. Убеден съм, че предстоящото заседание на конгреса да даде сила на БСП".

Водещи

Най-четени