Станишев видя "политически елемент" в протестите 26.07 | 15:05

"Има все повече провокатори", смята червеният лидер

От Кремена Бедерева

Като че ли има глухота у всички в общественото пространство. Има десетки, стотици монолози. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в началото на заседание на Националния съвет на партията, предаде агенция "Фокус”.

В момента на "Позитано" 20 се провежда Национален съвет на БСП. На него, освен Станишев, присъстват и премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Цветлин Йовчев, които не са членове на БСП, както и министрите Хасан Адемов, Димитър Греков, Петър Стоянович, Таня Андреева, Петър Чобанов и Иван Данов.

"През последните седмици видяхме много активни граждански протести, но няма как да отминем факта, че те са многолики. Има силен граждански елемент, но има и силен политически елемент. Има все повече организирани елементи, в това число и провокатори”, зави още лидерът на БСП.

Според него дълбоката и трайна причина за протестите е, че политическите процеси в страната са загубили в голяма степен морална основа и прозрачност. И това не е от последните 40 дни, смята той.

"Вечерта преди няколко дни видяхме нещо съвсем различно като лице на протеста – блокада на парламента и задържане на заложници на министри, депутати, служители”, каза Станишев.

Сега протестът се намира в търсене на нов смисъл, посочи той.

"Сега имаме политическа криза, която съзнателно се напомпва и има риск тази криза да се превърне в икономическа криза. Задълбочаване на политическата криза може да доведе до тежки последствия за хората, включително за протестиращите", смята Станишев.

"БСП като партия и правителството имат желание за диалог, но не за ултиматуми, които замъгляват истинските причини за протестите. Признахме политическата си грешка и тя беше поправена. Към всяко едно министерство се създадоха форуми за диалог с гражданското представителство. Демокрацията и насилието са взаимоизключващи се. Трябва да се търси изход от ситуацията, в която няма диалог”, заяви лидерът на БСП.

Преди години се търсеше човекът – месия, сега като че ли се търси месия – процедура – нови избори като универсално решение, посочи Станишев.

"Проучванията показват, че няма да има радикална промяна в политическата ситуация – нито като субекти, нито като резултати от изборите. Дали след нови избори пак няма да се стигне до ситуация за искане на нови предсрочни избори”, попита Станишев.

Водещи

Най-четени