Станишев в Страсбург: ДА на добрите условия на труд, НЕ на протекционизма в ЕС! 27.03 | 14:14

Лидерът на ПЕС бе с недоволните превозвачи, демонстриащи пред европарламента

От iNews

Над 800 души от няколко европейски държави, представители на транспортния сектор, бяха днес в Страсбург пред сградата на Европейския парламент, за да демонстрират съпротивата си срещу приемането на пакета "Мобилност". Освен шофьори и представители на превозвачите, от българска страна с протестиращите пътуваха и депутатите от БСП Манол Генов и Димитър Данчев, предаде Агенция "Фокус".

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който излезе с протестиращите прозвачи, заяви: "Днешното решение на председателя на ЕП е важна стъпка към успеха, но в никакъв случай не трябва да се заблуждаваме, че въпросът е окончателно решен. Отлагането е резултат от интензивните усилия на българските евродепутати от последните дни, с помощта на колеги от други страни – използвахме всички процедурни възможности, за да натрупаме аргументи за отлагането на това гласуване днес. Радвам се, че усилията ни засега се увенчаха с успех и благодаря на всички колеги за доброто сътрудничество. 

Силно се съмнявам обаче, че в рамките на следващата седмица е възможно да се постигне компромис, който да удовлетворява всички страни. Напрежението е огромно, всички са в предизборна кампания и никой няма да отстъпи от позициите си. Въпреки, че погледите на цяла България сега са вперени в евродепутатите, необходима ни е мобилизация на всички нива, защото съотношението на силите в ЕП не е в наша полза и имаме да наваксваме много пропуснати възможности – както в ЕП, така и в Съвета на ЕС миналата година." 

Пред протестиращите Станишев каза: "В нито един момент не сме се отказали да защитим българския национален интерес. Да, трябва да има добри условия за работа на шофьорите, добри условия за труд и за почивка и достойно заплащане. Но тези благородни намерения не може да се използват, за да се откъсне целият бранш от достъп до пазара, да се убие българската конкурентноспособност. Срещу това ние, българските евродепутати, колегите ни от Румъния, от други страни от ЕС, действаме над партийните различия в името на общите интереси и в името на справедливостта. 

Жалко, че в Съвета на ЕС правителствата ни не успяха да отстоят големия интерес, там беше по-лесно. Тук, в Европейския парламент, е по-трудно, защото броят депутати от страните от центъра е много по-голям, но ние не се отказваме от битката. Жалко, че преди 3 дни не ни стигнаха 2 гласа, за да решим този въпрос. Но няма да се откажем и в следващите дни и седмици. С всички усилия, с правни аргументи, с всички аргументи на справедливостта, да спрем този пакет. Той не е добро европейско законодателство, разделя Европа и създава основания хората да са недоволни от ЕС, защото не виждат справедливост. Това се употребява от крайни сили, които искат да разрушат Европа. Не бива да го допускаме.

Затова ще се противопоставим на този пакет, ще се борим до край. Вярвам, че имаме шансовете да успеем, за да се отложи той за следващия парламент, да се намери добро, разумно и балансирано решение, което да отчете интересите и на работниците, и на икономическия бранш. Така че българският транспортен бранш, този на Румъния, на Полша и на други страни, да бъдат конкурентноспособни. Така че транспортните фими да плащат заплатите, осигуровките, данъците в България, да развиват нашата страна. Това е нашата обща позиция, от която няма да отстъпим. Продължаваме битката. Имайте кураж. Научил съм се на едно нещо в живота – никога да не бягам от битка. Колкото и невъзможна да изглежда, продължавам, ако имам кауза. Ние имаме кауза, тя е справедлива и затова ще успеем. Благодаря Ви!"

Сергей Станишев отбеляза протеста и с пост на фейсбук страницата си:

"Битката за справедливост продължава! Отлагането на гласуването по пакета "#Мобилност" е още една крачка към успеха, но не бива да се заблуждаваме, че въпросът е решен. Сега повече от всякога е необходима пълна мобилизация. Очите на цяла #България са вперени в евродепутатите, но трябват усилия на всички нива, за да наваксаме пропуснатите възможности досега - както в Съвета, така и в Парламента."

Водещи

Най-четени