Станишев и Кунева с най-много дарители 24.04 | 12:59

Само 11 партии не са дали информация за банковите си сметки досега, съобщават от Сметната палата

От Кремена Бедерева

Източниците на финансиране са ясно дефинирани в Изборния кодекс. Партиите и коалициите могат да финансират кампаниите си със собствени средства, имат право на лихви от депозити.

Това каза заместник-председателят на Сметната палата Цветан Цветков на пресконференция за представяне на Единния регистър по изборния кодекс и каква информация вече подават в него участниците в изборите, предаде агенция "Фокус”.

"Партиите и коалициите могат да ползват и дарения, за които има ясен регламент, те могат да са само от физически лица. Едно лице може да направи дарение до 10 хил. лв. в една календарна година”, посочи Цветков.

"Нямаше съществени нарушения на участници и партии в изборите. Те спазват изискванията на изборното законодателство”, посочи той. По думите му БСП и "Движение България на гражданите” имат много сериозни дарения до момента.

ПП ГЕРБ нямат дарители.

По думите на Цветков, ако дарението надвишава минималната заплата, дарителят трябва да представи информация за произхода на средствата. Не се позволява партиите да бъдат финансирани от анонимни източници, от чуждестранни юридически лица, от търговци, религиозни институции.

"Законодателят е предвидил максималните прагове за финансиране на кампаниите да са 4 млн. лв. за партии и коалиции, а за инициативни комитети – 200 хиляди лв., за да бъдат всички равнопоставени”, посочи Цветков. По негови думи партиите и коалициите трябва да предоставят редовно информация за дарителите си, а дарителят трябва да представи декларация за произхода на дарението си.

"Партиите се справят добре засега, подават информация за дарителите си. Почти всички партии представиха информация за банковите си сметки, с изключение на 11 партии. Партиите предпочитат да пращат информация за дарители, вещи, услуги и рекламни и социологически агенции с електронен подпис, тъй като така става по-бързо”, каза още Цветков.

11-те партии и двата инициативни комитета, които не са си дали банковите сметки са: ПП Глас народен, Национален идеал за единство, Национално патриотично обединение, Обединена социалдемокрация, Политически клуб Екогласност, Социалдемократическа партия, Средна европейска класа, Християнсоциален съюз, Алтернативно социалистическо обединение и два инициативни комитета.

Ако има заобикаляне на Изборния кодекс, ние не можем да го хванем. Това могат да направят разследващите органи. Ние сме одитори, а не следователи и прокурори.

Проверяваме дали има съответствие между декларираните суми на партиите и реалните такива. НАП има по-големи правомощия. На интернет страницата ни са поместени одитните доклади на участниците в президентските избори и местните избори, каза проф. Димитров.

В сайта на Сметната палата може да бъде направена проверка дали партиите, коалициите и комитетите спазват Изборния кодекс, като предоставят информация за дарители, дарения, банкови сметки, вещи и други.

Всеки желаещ чрез ЕГН може да провери дали не е било направене дарение за някоя партия от негово име. Базата данни на единния регистър се обновява веднага след попадане на информация в сайта.

Ключово изменени е нова задача на Сметната палата (СП), когато дарени средства от едно лице надвиши 1000 лв., посочи проф. Димитров. По думите му палатата трябва да извърши проверка в сътрудничество с НАП дали това лице има легитимни доходи, позволяващи му да направи такова дарение.

Проф. Димитров заяви, че за дарение над минимална заплата дарителят трябва да представи декларация за произхода на средствата, за съответната партия или коалиция, а те я подават в регистъра. "Регистърът позволява да се види един дарител колко дарения е направил и дали е спазил правилата на Изборния кодекс.

Регистърът ще бъде затворен за приемане на информация на 13 май. От тогава до 11 юни участниците в изборите трябва да подадат отчетите си за кампанията, за което ние ще публикуваме указания”, каза проф. Димитров. Той посочи, че формите на отчетите са утвърдени от Сметната палата.

"В 15-дневен срок от 11 юни ще оповестим в регистъра тези отчети. След кампанията ще извършим одит на участниците в изборите, в който ще проверим декларираните суми. Ще проверим дали са спазени лимитите за предизборната кампания”, заяви проф. Димитров. Той каза още, че за неподаване на банкова сметка, отчет на лицата, които представляват партията, коалицията или комитета се налага глоба от 5 хил. до 10 хил. лв.

Водещи

Най-четени