Стига сме се оплаквали! Според американска компания живеем по-добре от другите на Балканите 28.07 | 11:39

По 44 индекса качеството на живот у нас е по-високо от останалите държави в региона, с изключение на Словения, Гърция и Хърватия, смята „Бостън консултинг груп“

От iNews.bg

Може би най-накрая трябва да престанем да се оплакваме, че животът у нас е лош или поне да си дадем сметка, че страната ни е "раят" на Балканския полуостров в сравнение с останалите държави. Поне така смятат американски анализатори от "Бостън консултинг груп" (BCG), според които "България изпреварва по качество на живот повечето си балкански съседи, включително Румъния и Турция".

Това показва доклад за 2016 г. на BCG, която е една от водещите световни компании за бизнес стратегии, предаде БГНЕС.

По тази 44-точова система България има 57,3 точки, изпреварвайки Румъния - 55,9, Сърбия - 53,7 точки, Турция – 53,1 jточки, Албания - 50 точки и др.

От балканските държави пред нашата по по-добри условия на живот са поставени само трите страни-членки на ЕС: Словения със 79,3 точки, Гърция - с 62,6 и Хърватия - с 61,3 точки.

Според доклада най-висок стандарт на живот имат жителите на Норвегия - 100 точки, Холандия - 95, Финландия - 94,9 и Германия - 93,6.

Любопитно е, че икономически изостаналите страни от Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, са със средни резултати между 71,4 и 78 точки. Те са класирани от компанията по-високо от индустриално развитата Италия, която има само 70,6 точки.

Качеството на живот се измерва от "Бостън консултинг груп" въз основа на 44 различни индекса, сред които БВП е само един от тях. Те включват: безработица, инфлация, разпространението на болестите, очакванията за живота, качеството и достъпността на образованието, инфраструктурата, борбата с корупцията и свободата на словото.

Водещи

Най-четени