Столична община губи 1.6 млн. европари заради ремонта на „Графа“ 11.06 | 12:18

Санкции ще има и от страна на кметството към изпълнителя на проекта

От iNews.bg

Столична община също ще отнесе санкция заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев".Това става ясно от съобщение на МРРБ по отношение на наложените корекции на средсвта, които се изплащат по проекти по Оперативна програма "Региони в растеж". Заради установени нарушения от страна на кметството към вчерашна дата са наложени финансови корекции на Столична община като приспаднатата сума е в размер на около 1,6 млн. лв., отбелязват от министерството.

Столичната община обаче ще обжалва наложените санкции, обясни пред Нова телевизия заместник-кметът на София Дончо Барбалов. "Това, което ние искаме и това, което всички граждани и гости на София искат, е една добре свършена работа и един добре изпълнен проект, който да ни радва години напред. Вчера кметът констатира сериозни недостатъци в пътната настилка и съответно беше наложена санкция на изпълнителя”, обясни Барбалов.

"Общо 279 000 лв. е новата санкция, която налагам на изпълнителя за ремонта на ул. "Граф Игнатиев. Причината е надигания на настилката на няколко места в зоната на релсовия път, които служители на общината констатираха през уикенда. Според тях това е станало заради температурно разширение около напречните отводнители”, написа Фандъкова в личния си профил във Facebook.

Според Барбалов не са виновни напречните отводнители. "Виновни са тези, които са ги поставили не както трябва. Елементарно е да се съобрази, че когато дойдат топлите дни ще има повишение на температурите и трябва да има фуги, които да обират разширението на материалите от температурните разлики”, посочи още той.

"В крайна сметка, когато имаме недобре свършена работа трябва да има отговорни за това и да се понесат санкции. Вчера организирах среща с проектантите на релсовия път и с тези на общата част на зоната. Днес ще има среща и с пътни инженери. Целта е да се намери решение”, обясни Барбалов.

"Изпълнителят е поел ангажимент три пъти на ден да правят обход и да търсят дефекти. Нашата цел не е да откриваме дефекти, а да няма такива. Ще направим проверки и на останалите настилки в зоната, за да сме сигурни че работата в крайна сметка е добре свършена”, посочи Дончо Барбалов.

Водещи

Най-четени