Съдът: Пръстовият отпечатък в болниците остава, засега 02.02 | 16:32

Системата срещу отчитане на фиктивни пациенти ще действа до окончателно произнасяне на ВАС

От iNews.bg

Системата за пръстова идентификация в болниците остава да действа до окончателното произнасяне на съда за нейната легитимност. Това става ясно от определение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което се отменя решението на по-долната инстанция, съобщи Нова телевизия.

В мотивите си петчленният състав посочва, че "не е налице ограничаване правото на болните пациенти да имат достъп до лечение и профилактика, нито жалбоподателят сочи реални вреди или настъпването на бъдещи такива за пациентите, които дори да не са материални вреди, не биха могли да бъдат компенсирани по някакъв начин в последствие след отмяната на акта".

Целта на т. нар. "пръстов отпечатък" беше да повиши контрола над изразходването на парите от здравни вноски, като гарантира, че касата ще плаща само за реално присъстващи в болницата пациенти. Още при самото й лансиране тя беше приета с огромна съпротива от пациентите.

Системата беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година. За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум "Стемо Гама Консулт" 477 000 лв. с ДДС, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286,80 лв. всяко. По-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да посрещнат обичайния поток от пациенти.

Междувременно обаче от НЗОК отчетоха, че откакто новата система за регистрация е въведена, болниците отчитат близо два пъти по-малко дейности, които да им бъдат заплатени. Това означава, че нововъведението на бившия министър Петър Москов, целящо да спре източването на касата от болниците, изпълнява предназначението си, тъй като не могат да отчитат фиктивни пациенти.

Водещи

Най-четени