Съдът забрани да ни продават телефони втора ръка с етикети на английски 17.05 | 12:32

Потребителите, които се сметнат за ощетени, ще могат да върнат закупените устройства и да си вземат обратно парите

От iNews.bg

Съдът забрани търговци да ни продават мобилни телефони и комуникационни устройства втора употреба, на които има етикети на чужд език, които показват, че въпросните са втора ръка и реновирани. Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил произнасяне по този въпрос на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Във връзка с образувано по-рано производство по конкретен случаи на търговец, поставял надписи "REFURBISHED”/"RFB” или "PRE-OWNED” върху опаковката на "обновени” мобилни устройства и в електронен магазин, представлява нелоялна практика.

Мотивите на КЗП са, че търговецът е предоставял неясна и неразбираема информация на чужд език относно обстоятелството, че предлаганият продукт не е в изцяло ново състояние. Подобно действие е възможно да подведе потребителите и да повлияе на решението им за покупка.

В тази връзка на въпросния търговец е забранено да прилага тази практика в бъдеще, което ще предотврати множество други граждани да бъдат заблудени. Освен това на нарушителя ще бъде наложена санкция от 1000 лв., която също е потвърдена от ВАС.

Влизането в сила на заповедта на КЗП дава право на потребителите, които считат, че при закупуването на телекомуникационно устройство са потърпевши от заблудата, да претендират пред търговеца за разваляне на сделката и възстановяване на заплатената от тях сума. В случай че това им бъде отказано, те биха могли да потърсят правата си по съдебен ред, като се позоват на произнасянето на ВАС по казуса, допълват от КЗП.

Водещи

Най-четени