Съдът отказа да регистрира „Няма такава държава“ 06.12 | 18:00

Мотивите са националното знаме и името на партията на Слави Трифонов

От iNews.bg

Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия "Няма такава държава", съобщиха съдебните власти, предаде БГНЕС.

Мотивът на съдебния състав, с председател Татяна Костадинова е, че "Използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката. Според съдебния състав представеното графично изображение не само не разколебава, …а засилва формирания по-горе извод, че "интегрираните цветове бяло, зелено, червено" биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката.

Относно името на партията съдът приема, че "изразът "няма такава/няма такъв …" би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок от връчване на препис.

Водещи

Най-четени