Съдът ще решава за отхвърления референдум за завода за боклука на София 11.04 | 16:43

Делото бе заведено от опозиционни общински съветници

От iNews.bg

Утре, 12 април, от 10:00 ч, в Административния съд на София-град ще се гледа делото за отхвърления референдум за завода за изгаряне на отпадъци. Това се случва, след като през миналата година опозицията в Столичния общински съвет се обяви против изграждането на завода заради екологичните последици, които столичани ще понесат от работата му. По инициатива на "Политическа група 5" беше поискан референдум, на който гражданите да изразят мнението си, но СОС отхвърли идеята с довода, че примерните въпроси за референдума противоречат на законодателството, тъй като допитванията до гражданите не могат да бъдат свързани с бюджета.

Вносителите на доклада за референдума, сред които освен представители на ПГ5 има и общински съветници от всички опозиционни групи, не се съгласиха с отхвърлянето на искането им и входираха жалба в съда.

"Борбата срещу инсталацията за изгаряне на отпадъци продължава, не сме се отказали", коментира председателят на ПП МИР и общински съветник от ПГ5 Симеон Славчев. "Надявам се и разчитам съдът да се съобрази с огромния обществен интерес по темата и най-вече с опазването на околната среща и здравето на софиянци, а не със сегашната политическа конюнктура, която за всички вече е ясно, че си отива", заяви общинският съветник. "Здравето на хората на София е над всичко, не можем да позволим в столицата да има инсталация за изгаряне. Настояваме хората да имат право на глас в тази ситуация, която е от жизнено значение", каза още общинският съветник.

Водещи

Най-четени