Създадоха ново обедниение в дясно 18.11 | 17:38

„Български манифест за Европа“ събра бивши членове на Реформаторския блок

От iNews.bg

Днес, на официално събитие в София, бе представен екипът на "Български манифест за Европа”. В навечерието на българското председателство на Европейския съвет, България няма заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни, като съвременна европейска държава.

"Да, България!”, ДСБ/Нова Република, Зелените, ДЕОС и други организации и граждани с визия за бъдещето на Европа и достойното място на България в нея, инициират поредица срещи и дискусии с българските граждани, за това в каква България искаме да живеем и как членството на страната ни в Европейския съюз създава гаранции за икономически растеж, благосъстояние, свобода и достойнство.

Събитието бе открито от Светослав Малинов и Стефан Тафров, водещите идеолози на екипа на "Български манифест за Европа”. Светослав Малинов, евродепутат и член на НР на ДСБ отбеляза факта, че в началото на неговия професионален живот, дебатът на членство на България в Европейския съюз е бил точно толкова далечен и безнадежден, колкото към днешна дата дебатът за членството на Турция, който мога да ви уверя че е напълно безперспективен. Затова е убеден, че по време на неговия живот са се случили наистина исторически обрати. Бил е военнослужещ на е Варшавския договор, а днес участвал в създаването на отбраната на Европейския съюз. Надява се в края на мандата си да има две досиета, защото така се наричат законопроектите в Европейския съюз. Въпреки това е разтревожен, че България е единствената страна, която след включването си в Европейски съюз е влошила драстично показателите като върховенство на правото, демокрация, човешки права и дори провеждане на демократични избори. "Как така българите, чийто устрем към Европа не можеше да спре, днес живеят с най-ниските доходи и не са в състояние да предизвикат важни реформи, след като преди това бяха

пример за смелост и радикалност. България не трябва да губи своите исторически победи и приоритети, за които и аз лично съм се борил и съм давал всичко от себе си. Никога не съм мислил, че България ще встъпи в своето първо председателство под мониторинг и извън Шенгенската зона. Затова и ще участва с всичките си сили в тази нова инициатива, защото България трябва да заеме своето достойно място като средно голяма държава, лидер, когато става за идеи, решителност и политическа воля. Нека след време, когато погледнете към днешното събитие да си кажете, че то е в основа нещо толкова значимо и голямо като позицията на България в ЕС.”, завърши Светослав Малинов.

След него, Стефан Тафров, член на "Да, България!" каза, че "Това, което ни предстои, е едно колективно интелектуално и политическо усилие. Като се започне от първите свободни митинги през 1989 г, през протестите по време на Лукановата зима 1990-1991 г., после и на Виденовия глад през 1996-1997, до недоволството ни днес срещу модела "Кой" и завладяната държава, основната движеща сила, която тласка обществото ни напред, е справедливият гняв на гражданите. Днес осъзнаваме, че гневът не стига. Трябва ум, трябва зрялст, трябва план за действие, трябва смелост. Време е да превърнем гнева в бъдеще! За България това бъдеще е само и завинаги европейско."

В своето изложение пред събралите се, лидерът на "Движение Да България" Христо Иванов сподели, че "Тези хора не са партийци. Тези хора не са кандидати за позиции и за евродепутати. Тази платформа не е предизборна, тя не е партийна. Представяме Ви умове. Представяме Ви сърца. Представяме Ви експертиза, представяме Ви енергия. За България. Тази платформа е отворена. Към нея ще се присъединяват други хора и вероятно ще получава подкрепа от други организации. Тази платформа има една задача и тя е да ни върне усещането за посока. За нашата

европейска посока. Защото европейският проект не е просто проект за това как България да се закачи за влака на ЕС. Европейският проект е проект, в който трябва да гарантираме, че ние ще бъдем част от Европа не просто по география и по традиция, а по стандарти."

След това лидерът на ДСБ/Нова Република Атанас Атанасов подчерта, че още при учредяването на ДСБ основаният слоган на партията е бил "За Силна България в обединена Европа”. "Ние се създадохме да работим за това, защото бяхме убедения, че такава е каузата на демократична

България, да бъде част от европейската цивилизация. Днес, 10 години след осъществяването на тази мечта на поколения българи, се опитват да ни убеждават, че е важно България да е стабилна, стабилна не означава, че е силна. Днес, нито Европа е достатъчно обединена, нито България е силна. Тоест, нашата основна кауза стои неизпълнена. За това, ние от демократичната общност създаваме този екип от хора с доказани принципи и качества – професионалисти и ексери в своята област, именно в този ключов момент, когато България има историческия шанс да отстоява националните си интереси в Европа, за да работят за силна България в обединена Европа."

Водещи

Най-четени